Firma ULMA Packaging wypuściła na rynek zupełnie nowy system VFFS (pionową maszynę formująco-napełniająco-zgrzewającą), który może znacznie uprościć pakowanie świeżych ziół oraz lekkich sałatek z roślin liściastych. Urządzenie pozwala zaoszczędzić czas, pieniądze i zredukować zakres manualnych interwencji w trakcie procesu pakowania do absolutnego minimum.
Oczekujące na przyznanie ochrony patentowej rozwiązanie o nazwie VTI640V VFFS opracowane przez ULMA wykorzystuje koncepcję, w której strumień powietrza pomaga w opadnięciu produktu na dno worka przed jego zamknięciem; w ten sposób chroni delikatne zioła przed zniszczeniem, co zdarza się w sytuacji, gdy nie są one traktowane wystarczająco delikatnie lub gdy liście blokują się w tubusie formującym opakowanie, stosowanym w konwencjonalnych urządzeniach pakujących.
To innowacyjne rozwiązanie, które – jak twierdzi producent – gwarantuje użytkownikom wyjątkowo szybką stopę zwrotu z inwestycji, zaczęło już odciskać swoje piętno na sektorze świeżych produktów w Europie. Jest ono skierowane do firm pragnących ograniczyć swoją zależność od pracy manualnej oraz od dodatkowych czynności, które są niekiedy niezbędne w przypadku obsługi „produktów w strefie zgrzewu”. Nowe funkcjonalności oferowane przez maszynę VFFS sprawiają, że VVTI640V może być tańszą alternatywą dla procesu zgrzewania Ultrasonic, ponieważ produkty w trakcie zamykania są gromadzone głębiej w worku i w większej odległości od powierzchni zgrzewania.
Konwencjonalne pakowanie ziół może wymagać zaangażowania nawet 16 osób, zarówno na początku linii (przy umieszczaniu produktu na wadze oraz na pasie transmisyjnym), jak i na końcu (do zgniatania ziół, co gwarantuje, że mieszczą się one w worku, ale zwiększa ryzyko uszkodzenia delikatnego produktu).
Dzięki systemowi ULMA VTI640V do obsługi linii wystarczy dwóch pracowników – i to pomimo ogólnego zwiększenia wydajności pracy. Jeden z nich zajmuje się sterowaniem procesami pakowania, drugi zaś kontrolą zasilania maszyny; efekty to znacznie niższy koszt obsługi oraz możliwość skierowania pozostałych operatorów do innych zadań, a także redukcja ryzyka strat materiałowych, co zdarza się w przypadku ręcznej obsługi.
Dyrektor działu VFFS w ULMA Steve Brooks przekonuje: System VTI640V jest niezwykle efektywny kosztowo i zapewnia potencjał zwrotu kosztów inwestycji w czasie krótszym niż 6 miesięcy. Nasz system w praktyce nie wymaga żadnego kontaktu pracownika z produktem, dlatego gwarantuje znacznie szybszy i wydajniejszy proces produkcyjny, z mniejszym ryzykiem potencjalnego uszkodzenia produktu, ponieważ zioła nie najlepiej znoszą manualną obsługę operatorów.
Ograniczenie odpadów i kosztów pracy czyni system ULMA klasycznym przykładem sytuacji „win-win” w przemyśle świeżych produktów oraz – czego dowiodły przeprowadzone testy – przy obsłudze sałat i produktów liściastych luzem.
Oprócz VTI640V VFFS ULMA – stanowiąca część spółdzielni Mondragon – oferuje również pełną gamę technologii pakowania idealnych dla świeżych produktów, w tym niedawno zaprezentowane automatyczne traysealery TSA 680 P oraz TSA 875 P. Obie maszyny o wytrzymałej konstrukcji zostały stworzone z myślą o zaspokajaniu największych wymagań w zakresie zgrzewania preformowanych tacek na owoce i warzywa.
Znana ze swej umiejętności dostarczania kompletnych rozwiązań do pakowania, firma ULMA oferuje również pełne wsparcie posprzedażne, dając swym klientom pewność, że ich linie produkcyjne będą wykorzystane z pełną efektywnością.
Na podstawie informacji firmy ULMA opracował TK