Tektura, która przykuwa uwagę
1 Jan 1970 10:38

Stanisław Moczulski, dyrektor sprzedaży w firmie Metsä Board Paperboard Poland należącej do czołówki producentów tektury opakowaniowej w Europie, ocenia subtelne zmiany w zakresie tektury, które czynią ją doskonałym rozwiązaniem do pakowania żywności. Tektura lita jest tak popularnym materiałem stosowanym w opakowaniach, że łatwo przeoczyć usprawnienia, które zaszły w jej produkcji na przestrzeni wielu lat. Lekkość, zadrukowalność i możliwość uzyskiwania specjalnych efektów dostarczają korzyści – zarówno w zakresie kosztów, jak i jakości – o których nie śniło nam się jeszcze dekadę temu. Ale największe zmiany, które prawdopodobnie zapewnią tekturze popularność w nadchodzących latach, zaszły w obszarze zrównoważonego rozwoju. Konsumenci coraz bardziej zdają sobie sprawę z odnawialności zasobów drewna i z tego, że gospodarka leśna prowadzona w sposób zrównoważony przyczynia się do rozwoju lasów. Chcą wiedzieć więcej na temat odpowiedzialnego leśnictwa: tego, jak wspiera ono lokalne społeczności w pozyskiwaniu środków do życia i jak starają się one chronić lasy i ich ekosystemy dla przyszłych generacji. Koncern Metsä Board od wielu lat nie ustaje w wysiłkach na rzecz zapewniania swym klientom wartości dodanej. W tym celu skupiamy się m.in. na zmniejszaniu masy naszych produktów i inwestujemy w przebudowę naszych papierni oraz maszyn papierniczych, by przygotować je do produkcji lżejszych tektur. W efekcie otrzymujemy znacznie wyższą wydajność z każdej tony. Inaczej mówiąc: klient otrzymuje więcej tektury za tę samą cenę, o tej samej wytrzymałości, sztywności oraz ogólnych własnościach użytkowych. Uzyskanie lekkiej tektury to jednak nie tylko kwestia odpowiednich maszyn i technologii. Zagadnienie to wiąże się już z zastosowaniem odpowiednich włókien drewna do produkcji masy celulozowej. Wszystkie produkty Metsä Board wykorzystują świeże włókna drewniane (nazywane również włóknami pierwotnymi), które są dłuższe i bardziej wytrzymałe od włókien makulaturowych. Byliśmy pionierami w wytwarzaniu celulozy bielonej chemotermomechanicznej (BCTMP), która jest wykorzystywana do produkcji warstwy środkowej naszej tektury, by uczynić ją lżejszą i jaśniejszą. Lżejsza tektura jest bardziej przyjazna dla środowiska naturalnego, ponieważ wymaga zużycia mniejszej ilości surowców i energii podczas produkcji, zużycia mniejszej ilości paliwa w transporcie, a po zakończeniu cyklu życiowego jest łatwiejsza do składowania lub utylizacji ze względu na swą mniejszą pojemność. Bezpieczeństwo produktu stanowi podstawę w przypadku opakowań żywności, a niedawne kontrowersje związane z przypadkami migracji olejów mineralnych do produktów zwróciły powszechną uwagę na tę kwestię. Na czołówki gazet regularnie trafia temat zapobiegania stratom żywności, które jest możliwe w dużej mierze właśnie dzięki opakowaniom i ich funkcjom ochronnym. W tych okolicznościach kluczowe jest unikanie migracji zanieczyszczeń i zapachów z opakowania, która może w jednej chwili zrujnować reputację marki. W Metsä Board studiujemy od lat kwestie przenikania rozmaitych substancji z opakowań do żywności. Dotyczy to nie tylko olejów mineralnych, ale również ryzyka zanieczyszczeń chemicznych, mikrobiologicznych, środków optycznie rozjaśniających czy zapachów. Dogłębne zrozumienie wszystkich procesów zachodzących w łańcuchu wartości uważamy za najważniejszą kwestię i w tym celu łączymy nasze doświadczenia z wiedzą uzyskaną w działach badań i rozwoju. Włókna pierwotne są czyste z natury i mają skład możliwy do zidentyfikowania, dlatego ich wykorzystywanie w opakowaniach żywności bez potrzeby używania barier ochronnych przed zanieczyszczeniami jest bezpieczne. Dodanie niepotrzebnych barier utrudnia prowadzenie procesów odzysku, zwiększa ślad węglowy i koszty, a dodatkowo zmniejsza efektywność wykorzystania materiałów oraz utrudnia osiąganie celów redukcji odpadów. Pochodzenie wszystkich surowców wykorzystywanych w procesach produkcyjnych przez Metsä Board jest znane, łatwe do prześledzenia i spełnia określone standardy. Wszystkie surowce wykorzystywane w produkcji, od drewna i chemikaliów po materiały do pakowania naszych produktów, pochodzą od starannie wyselekcjonowanych i zaaprobowanych dostawców. Żądania klientów dotyczące poprawy jakości żywności, w połączeniu z wymogami rynku dotyczącymi dłuższej przydatności do spożycia, ustanowiły wyższe standardy dla opakowań. W obliczu coraz surowszych przepisów dokonaliśmy przeglądu własności naszych tektur pod kątem bezpieczeństwa żywności i własności sensorycznych, dlatego mogą one spełniać, a nawet przekraczać wymogi nowych standardów. Częścią naszego niekończącego się cyklu usprawnień w zakresie badań i rozwoju oraz procesów produkcyjnych jest gwarancja niskiego poziomu zapachów wszystkich gatunków tektury na pudełka składane, w tym Simcote, rekomendowanych do stosowania z produktami żywnościowymi, oraz Carta Solida, opracowanej do wykorzystania w opakowaniach czekolady i słodyczy. „Off-flavour” oznacza zanieczyszczenie, które może przejść z żywności do opakowania. Zgodnie ze standardem EN1230-2 porównywalnym z testem Robinson, wartość zanieczyszczenia jest <1 w okresie 12 miesięcy dla produktów przechowywanych w oryginalnych opakowaniach. Tekturę jako materiał opakowaniowy przeznaczony dla żywności i słodyczy charakteryzuje wiele zalet. Konsumenci wybierają ją, ponieważ są do niej przyzwyczajeni i wiedzą, z czego jest wykonana. I tak długo, jak będą pewni jej bezpieczeństwa oraz doskonałych własności sensorycznych, materiał ten będzie wybierany w nadchodzących latach. Fabryki tektury Metsä Board są ulokowane w Finlandii, produkty są dostępne za pośrednictwem europejskich centrów serwisowych Express Boards oraz lokalnych partnerów handlowych. W Polsce tektury Carta oraz Simcote znajdują się w ofercie firmy Antalis Poland. Na podstawie informacji firmy Metsä Board opracował TK