Tektura – przyszłość opakowań żywności
1 Jan 1970 13:44

Nina Happonen, dyrektor handlowy ds. opakowań żywności i napojów w spółce Metsä Board, która jest wiodącym euro-pejskim producentem tektur na opakowania składane, zastanawia się nad przyszłością tektur wykonanych z pierwotnych mas włóknistych jako materiału opakowanio-wego dla produktów spożywczych. Wykorzystywanie tektury w opakowaniach pierwotnych i wtórnych produktów spożywczych i wyrobów cukierniczych jest tak oczywiste, że łatwo można zapomnieć o wieloletnim rozwoju technologii jej produkcji. Obniżone gramatury, lepsza drukowność, przerabialność i możliwość stosowania wykończeń specjalnych przynoszą korzyści w zakresie kosztów i wydajności, o których trudno byłoby marzyć 10 lat temu. Zasadnicza zmiana nastąpiła jednak w dziedzinie zrównoważonego rozwoju i to ona zapewni popularność tekturze w przyszłości. Konsumenci są coraz bardziej świadomi, że drewno jest surowcem odnawialnym, a gospodarka leśna prowadzona zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju sprzyja wzrostowi lasów. Chcą dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnego leśnictwa – jakie pożytki przynosi społecznościom, dla których stanowi źródło utrzymania i jak z kolei te społeczności chcą zachować lasy i dziką przyrodę dla przyszłych pokoleń. Zrównoważony rozwój to jeden z najważniejszych współczesnych trendów w branży opakowań. Czołowe firmy spożywcze włączają praktyki biznesowe z zakresu zrównoważonego rozwoju do wizerunku swoich marek i uwzględniają je w strategiach zarządzania ryzykiem. Identyfikowalność materiałów opakowaniowych i bezpieczeństwo żywności mają kluczowe znaczenie dla sukcesu rynkowego. Czym można zastąpić tworzywa sztuczne W ostatnich latach zwrócono uwagę na wpływ tworzyw sztucznych na środowisko. Pod wieloma względami tworzywa sztuczne wypadają niekorzystnie w porównaniu z tekturą. Nie są produkowane z surowców odnawialnych, a ich zróżnicowanie utrudnia identyfikację przez konsumentów i sortowanie w celu recyklingu. Wyrzucone opakowania plastikowe nie ulegają biodegradacji, co często jest uznawane za główną przyczynę wszechobecności śmieci w miastach i na wsi. Pojawiła się tendencja do zastępowania tworzyw sztucznych tekturą, uznawaną obecnie za produkowaną z zasobów odnawialnych, biodegradowalną i łatwą w recyklingu. Tektura wyprodukowana z pierwotnych mas włóknistych może posłużyć do produkcji opakowań, które są czyste i bezpieczne w bezpośrednim kontakcie z żywnością. Obniżka wagi Jeśli chodzi o zwiększanie wartości, Metsä Board od wielu lat obniża gramatury swoich produktów, inwestując w unowocześnianie maszyn papierniczych i zakładów w celu ich przystosowania do produkcji lżejszych tektur. Obniżanie gramatur zaczyna się na wczesnym etapie produkcji – od wyboru surowca do wytwarzania masy włóknistej. Wszystkie produkty Metsä Board są wytwarzane z mas włóknistych ze świeżego drewna (pierwotne masy włókniste). Włókna celulozowe wykorzystywane po raz pierwszy są dłuższe i bardziej wytrzymałe. Firma odegrała również pionierską rolę w opracowaniu masy BCTMP (masa chemotermomechaniczna bielona), z której wykonuje warstwę środkową swoich tektur, dzięki czemu są lżejsze i bielsze. W ten sposób uzyskuje znacznie więcej produktu z każdej tony, czasami nawet 50% więcej w porównaniu z wyrobami konkurencji. Inaczej mówiąc: więcej opakowań za te same pieniądze, bez utraty wytrzymałości i sztywności, a także bez dodatkowych utrudnień podczas produkcji. Obniżanie gramatur jest również korzystne dla zrównoważonego rozwoju. Do produkcji tych tektur zużywa się mniej surowców i energii, na wszystkich etapach łańcucha wartości transportowane są mniejsze ładunki, a na zakończenie użytkowania opakowania pozostaje mniej materiału do usunięcia. Najważniejsze jest bezpieczeństwo W branży opakowań produktów spożywczych dużą wagę przykłada się do bezpieczeństwa produktów. Znaczenie tego zagadnienia podkreśliły pojawiające się ostatnio obawy dotyczące migracji olejów mineralnych. Ważnym tematem jest również zapobieganie marnotrawieniu żywności, co sprawia, że znaczenie opakowań dla ochrony produktów nigdy nie było wyższe. Bardzo istotne jest, aby opakowania nie powodowały zmiany zabarwienia i zapachu produktów, ponieważ reputacja marki może zostać zniszczona w jednej chwili. Metsä Board od wielu lat prowadzi badania dotyczące przenikania różnych substancji z opakowań produktów żywnościowych. Firma przykłada wielką wagę do dogłębnego poznania całego łańcucha wartości i połączenia swoich doświadczeń z wiedzą zdobytą w wyniku prac badawczo-rozwojowych. Ponieważ tektury Metsä Board są produkowane z pierwotnych mas włóknistych, które są czyste z natury i których pochodzenie może być zidentyfikowane, można z nich wytwarzać opakowania artykułów spożywczych bez konieczności stosowania materiałów barierowych. W wielu przypadkach do uzyskania barier są stosowane takie środki jak roztwory tworzyw sztucznych, co bardzo utrudnia recykling po zakończeniu użytkowania. Takie opakowania zwiększają emisję dwutlenku węgla i koszty, jednocześnie ograniczając efektywność wykorzystania materiałów i utrudniając osiąganie celów w zakresie zmniejszania ilości odpadów. Wszystkie surowce używane do produkcji przez spółkę Metsä Board cechują znane pochodzenie, możliwość identyfikacji oraz zgodność z właściwymi normami. Wszystko, czego firma używa – od drewna i środków chemicznych po materiały opakowaniowe – pochodzi od starannie wybranych i zatwierdzonych dostawców. Zainteresowanie konsumentów żywnością o lepszej jakości połączone z wymaganiami rynku w zakresie wyższej trwałości spowodowało wzrost wymagań stawianych opakowaniom. Uwzględniając również rosnące wymagania przepisów Metsä Board dokonała przeglądu swoich produktów pod kątem bezpieczeństwa żywności i właściwości sensorycznych. Celem było spełnienie i przewyższenie wymagań wytyczanych przez nowe standardy. Wybór tektury Wszystkie tektury Metsä Board są przeznaczone do kontaktu z żywnością, ale w określonych zastosowaniach jedne sprawdzą się lepiej od drugich. Wybór zależy nie tylko od rodzaju pakowanej żywności, ale również od białości tektury, wykończenia po obu stronach, oczekiwanej gramatury w zestawieniu ze sztywnością, a także wymaganej jakości i technologii druku oraz przydatności do stosowania wykończeń specjalnych takich jak laminowanie folią i tłoczenie na gorąco. Simcote to wszechstronny materiał zapewniający wysoką wydajność i sprawną produkcję opakowań spożywczych. Firma oferuje również gatunki szczególnie odpowiednie do wytwarzania opakowań wyrobów czekoladowych i cukierniczych takie jak Carta Solida i Carta Integra. W gastronomii rośnie uznanie dla właściwości higienicznych tektur z pierwotnych mas włóknistych. Ich przykładem są nowe produkty Metsä Board – Modo Northern Light to lekkie linery, które cechuje wysoka białość, nieodmiennie kojarzona z czystością. Służą do produkcji opakowań takich produktów jak jedzenie na wynos, na przykład pizza, oraz innych produktów wrażliwych. Tektura w dalszym ciągu pozostaje atrakcyjnym materiałem na opakowania produktów spożywczych i wyrobów cukierniczych. Konsumenci preferują tekturę, ponieważ znają ten materiał i wiedzą, z czego jest produkowany. Ponieważ mogą być pewni jego bezpieczeństwa i doskonałych właściwości sensorycznych, tektura będzie dalej cieszyć się niesłabnącą popularnością w nadchodzących latach. Opracowano na podstawie materiałów firmy Metsä Board