Tytułem wstępu…
1 Jan 1970 08:48
Oddanie październikowego Opakowania zbiegło się z zakończeniem Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK 2012, którym towarzyszyły Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH, Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA-FOOD, Międzynarodowe Targi Gastronomiczne POLAGRA GASTRO oraz Targi Wyposażenia Hoteli INVEST HOTEL. W ciągu czterech dni teren MTP odwiedziło 44 600 zwiedzających, co dało organizatorom i przeważającej części wystawców powód do zadowolenia. Odbywające się łącznie w 6 halach na powierzchni 30 000 m2 targi TAROPAK tworzyło niemal 600 firm z 30 krajów świata. Wystawcy zgłosili na nie 130 najnowszych produktów i usług z dziedziny pakowania oraz logistyki, z których wiele miało swoją premierę właśnie w Poznaniu. Innowacyjność 15 z nich została doceniona przez jury Konkursu o Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich. Prestiżowe nagrody wręczono podczas uroczystości otwarcia imprezy połączonej z Galą Nagród, gdzie wystawcy otrzymali również statuetki Acanthus Aureus. Złote Akanty przyznano za stoiska, które w najlepszy sposób odzwierciedlały strategię marketingową danego wystawcy. Drugiego dnia targów TAROPAK odbył się I Kongres Przemysłu Opakowań, którego zwieńczeniem jest monografia „Przemysł opakowań w Polsce”, zawierająca najważniejsze informacje o krajowym rynku opakowań. Szczegółową relację zarówno z targów, jak i z Kongresu opublikujemy w listopadowym Opakowaniu, a MTP już zapraszają do Poznania za rok na Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego PAKFOOD, które odbędą się w dniach 23-26.09.2013 r. Następna edycja targów TAROPAK dopiero za dwa lata.
W październikowym Opakowaniu publikujemy natomiast szczegółowy program konferencji „Bezpieczne Opakowanie”, która odbędzie się 14 listopada br. w warszawskim hotelu Intercontinental. Gościem specjalnym konferencji będzie dr inż. Kazimiera Ćwiek-Ludwicka, która omówi zmiany w regulacjach dotyczących produkcji bezpiecznych opakowań, metody badania ich bezpieczeństwa, a także przybliży głośną ostatnio sprawę bisfenolu. Dr inż. Kazimiera Ćwiek-Ludwicka jest pracownikiem naukowym w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie oraz ekspertem w obszarze legislacji i oceny bezpieczeństwa zdrowotnego materiałów opakowaniowych i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Bierze udział w pracach grupy roboczej Komisji Europejskiej przy tworzeniu ustawodawstwa unijnego. Uczestniczy także w pracach ekspertów w ramach sieci Europejskiego Laboratorium Referencyjnego i Narodowych Laboratoriów Referencyjnych ds. materiałów do kontaktu z żywnością (EuRL-NRL-FCM). Jest członkiem Zespołu ds. Oceny Ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności dla potrzeb systemu RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed).
Zachęcam do udziału i rejestracji na www.opakowanie.pl.