Większa elastyczność produkcji piwa z linią Sidel
1 Jan 1970 10:54

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nieustannie rozwijający się rynek krajowy oraz rosnąca popularność piw klasy premium na rynkach Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych skłoniły firmę Birra Peroni, należącą do konglomeratu Asahi Group Holdings Ltd., do zwiększenia swoich mocy produkcyjnych w zakresie napojów rozlewanych do szklanych butelek. Zwiększona wydajność produkcji połączona z elastycznością oraz zrównoważonym rozwojem były kluczowymi czynnikami, na których skupił się wiodący włoski browar. 

Osiągnięcie tych założeń stało się możliwe dzięki zakupieniu od swojego wieloletniego partnera – firmy Sidel kompletnej linii do produkcji napojów w butelkach szklanych, wyposażonej w najnowszą, innowacyjną nalewarkę EvoFILL Glass i etykieciarkę EvoDECO Cold Glue. Linia została zainstalowana w zakładzie produkcyjnym browaru w Bari w celu obsługi dwóch głównych produktów w portfolio firmy: Peroni, pakowanego w szklane butelki zwrotne oraz bezzwrotne, a także Peroni Nastro Azzurro.

Każdego roku na świecie produkowanych jest około 198 mld litrów piwa, co sprawia, że stanowi ono zdecydowanie największą kategorię napojów alkoholowych na świecie, odpowiadając za około 78% światowego rynku alkoholi. Na przestrzeni ostatnich kilku lat rynek ten ukształtował szereg megatrendów, a niektóre spośród nich – np. wzrost popularności marek premium – są określane mianem nowych paradygmatów rynkowych. Eksperci zauważają także, że klienci coraz częściej wybierają piwa rzemieślnicze oraz browary z wieloletnią tradycją w branży piwowarskiej1. Konsumenci w Stanach Zjednoczonych wykazywali stałe zainteresowanie piwami premium, a wielu z nich wybierało importowane napoje, nawet pomimo dostępności bardziej przystępnych cenowo produktów krajowych2. Część zmian wynika z tendencji klientów do picia mniejszej ilości lepszych alkoholi, co znajduje odzwierciedlenie we wzroście wartości na wielu dojrzałych rynkach – w tym wypadku doskonale widać, jak etyczne życie przekłada się na kondycję przemysłu piwowarskiego3. W 2018 roku na całym świecie mogliśmy obserwować globalny wzrost wolumenu sprzedaży o 1,3%, przy czym trend we Włoszech okazał się jeszcze bardziej pozytywny – sprzedaż wzrosła tam o 2%, osiągając poziom 1,7 mld litrów. Przełożyło się to na szereg działań podjętych przez firmę Peroni, będącą jednym z głównych graczy na włoskim rynku. W maju 2018 producent ten wprowadził na rynek nowe specjalne piwo Nastro Azzurro, z myślą o zaoferowaniu konsumentom napoju alkoholowego, który będzie dobrze współgrał z jedzeniem i dzięki temu zastąpi wino spożywane podczas posiłków. Produkt idealnie trafił w gusta Włochów, poszukujących przede wszystkim oryginalnego smaku. Peroni Nastro Azzurro i krajowa marka Peroni osiągnęły w zeszłym roku przeszło 20-procentowy udział w rynku, dzięki czemu stały się jedną z trzech najpopularniejszych marek piwa we Włoszech4. Osiągnięty przez firmę sukces na rynku krajowym oraz na rynkach eksportowych – w USA i Wielkiej Brytanii, a także fakt, że sprzedawany przez browar napój nie ma charakteru sezonowego, doprowadziły do potrzeby zwiększenia możliwości produkcyjnych w zakładzie produkcyjnym w Bari w południowych Włoszech – jedynym, który obsługuje zarówno szklane butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. 

Lager klasy premium w zwrotnych i jednorazowych butelkach szklanych 

W 1846 roku Francesco Peroni założył swój pierwszy browar w Vigevano, niedaleko Mediolanu. Nazwał swoje piwo Birra Peroni i pomimo upływu przeszło 150 lat produkt do dziś nosi jego nazwisko. Od tego czasu marka cieszy się rosnącym popytem, wynikającym m.in. z faktu, że przez całą swoją historię stanowiła przykład włoskich wartości: jakości oraz rzemieślniczego podejścia do oferowanych produktów5. Firma posiada zakłady produkcyjne w Rzymie, Padwie i Bari, a od 2016 r. stanowi część konglomeratu Asahi Group Holdings Ltd6. Piwo Birra Peroni cieszy się szczególną popularnością w południowych Włoszech, natomiast Nastro Azzurro jest marką znaną na całym świecie, a większość produkcji przeznaczona jest na eksport. Od czasu wprowadzenia na rynek w 2005 r. piwo Peroni Nastro Azzurro stanowi synonim stylu. W zeszłym roku browar odświeżył wygląd butelki, nadając jej przejrzysty, elegancki i zakrzywiony kształt z sześciokątnym logo7. Zakład firmy Peroni w Bari produkuje teraz wysokiej jakości piwo premium rozlewane do nowych butelek, obok marki Peroni przeznaczonej na rynek krajowy.

Przez większą część roku – od stycznia do listopada – nasza produkcja działa na pełnych obrotach – twierdzi Michele Cason, kierownik zakładu firmy Birra Peroni. – W obliczu potrzeby zwiększenia naszych możliwości produkcyjnych postanowiliśmy wykorzystać ten fakt jako okazję do racjonalizacji obsługi szklanych butelek zwrotnych, stosowanych do rozlewania piw Peroni. W związku z tym zwiększyliśmy produkcję butelek zwrotnych w naszym zakładzie produkcyjnym w Bari.

Biorąc pod uwagę różne formaty wytwarzane w zakładzie (200 ml, 330 ml, 500 ml, 660 ml oraz 750 ml), zarówno w postaci butelek zwrotnych, jak i bezzwrotnych, włoski producent piwa uznał za kluczowe czynniki zwiększenie elastyczności oraz zmniejszenie zużycia surowców. Właśnie dlatego firma zdecydowała się na zakup nowej linii do rozlewania napojów do butelek szklanych, która zaoferowała możliwość połączenia obu procesów.

Z tego powodu włoski producent postanowił poszukać rozwiązania we współpracy ze swoim wieloletnim partnerem – firmą Sidel. 

Od lat 80. ubiegłego wieku wielokrotnie wybieraliśmy linie produkcyjne firmy Sidel różnych rodzajów i za każdym razem okazywało się to zdecydowanie najlepszą decyzją – wyjaśnia Michele. 

Luca Ianelli, kierownik sprzedaży firmy Sidel w Europie Południowej, tłumaczy sukces współpracy pomiędzy obiema firmami: Nasze partnerskie podejście opiera się na wszechstronnych kompetencjach i możliwościach. Nasza oferta obejmuje rozwiązania dostosowane do indywidualnych potrzeb klientów, które doskonale sprawdziły się w przypadku wymagań marki Peroni, aż po kompleksowe wsparcie w całym cyklu życia linii. Dzięki takiemu podejściu byliśmy w stanie czerpać korzyści ze wszystkich czterech uzupełniających się obszarów, w których jesteśmy najlepsi – inżynierii, projektowania linii, integracji i produkcji sprzętu.

Zwiększona elastyczność dzięki najnowszym rozwiązaniom firmy Sidel 

Oprócz sprawdzonego partnerstwa firma Peroni była szczególnie zainteresowana wykorzystaniem dwóch najnowszych innowacyjnych rozwiązań wprowadzonych na rynek przez firmę Sidel. Jednym jest EvoFILL Glass z najnowocześniejszą technologią napełniania i higieniczną konstrukcją bez podstawy. Zastosowane w urządzeniu elektroniczne zawory napełniające z czujnikiem poziomu napełnienia zapewniają bardzo wysoką dokładność, a jednocześnie umożliwiają ustawienie wielu punktów napełniania bez konieczności regulacji lub wymiany elementów. Było to szczególnie ważne dla firmy Peroni, ponieważ zakład w Bari produkuje aż 5 formatów, z których 3 stanowią butelki zwrotne oraz bezzwrotne (330 ml, 660 ml i 500 ml), jeden z formatów jest produkowany wyłącznie w butelkach bezzwrotnych (750 ml), natomiast najmniejsze butelki (200 ml) są produkowane wyłącznie w wersji zwrotnej.

Drugim rozwiązaniem, które przykuło uwagę włoskiego producenta, była nowa etykieciarka EvoDECO Cold Glue. Trafiła ona na rynek w 2018 r. i oferuje szybki czas przezbrojenia dzięki łatwej w obsłudze stacji z beznarzędziowymi paletami etykiet wyposażonymi w szybkozamykacze, połączonymi z automatycznym systemem załadunku magazynów etykiet. 

Wyposażone w trzy stacje rozwiązanie EvoDECO Cold Glue zapewnia bardzo precyzyjne nanoszenie wstępnie przyciętych etykiet papierowych na szklane butelki z wytłaczanymi wzorami – podkreśla Luigi De Liddo, kierownik ds. inżynierii opakowań w firmie Peroni. W celu kontrolowania pozycjonowania etykiet względem wytłoczeń na butelkach, zakupiona etykieciarka obejmuje niestandardowe rozwiązanie opracowane specjalnie z myślą o włoskim producencie. Urządzenie zostało połączone z systemem wizyjnym i rozwiązaniem umożliwiającym prawidłowe ustawienie butelki na wejściu, co zapewnia najwyższą jakość przyklejania etykiet. 

Kompletne rozwiązanie w zakresie produkcji napojów w butelkach szklanych dostosowane do potrzeb firmy Peroni

Dostarczona do zakładu w Bari kompletna linia produkcyjna działa z wydajnością wynoszącą 50 000 butelek na godzinę. Układ linii został zaprojektowany na planie areny, oferującym pełną ergonomię i umożliwiającym obsługę linii przez zaledwie 4 operatorów. Ze względu na to, że zakład przetwarza także szklane butelki zwrotne, musieliśmy zaprojektować inteligentną regulację obiegu skrzynek. Firma Sidel postanowiła wykorzystać swoje doświadczenie, aby pomóc nam rozwiązać problem gromadzenia się pustych skrzynek podczas paletyzacji. Zastosowanie takiego podejścia pozwoliło nam na uzyskanie bezproblemowej pracy linii i maksymalnego czasu sprawności – podkreśla Luigi. Jako ekspert w dziedzinie kompleksowych rozwiązań, posiadający szerokie doświadczenie w produkcji linii do rozlewania piwa, firma Sidel dostarczyła kompletne rozwiązanie, oferujące poza nalewarką EvoFILL Glass oraz etykieciarką EvoDECO także: urządzenie do umieszczania butelek w skrzynkach i wyjmowania ich ze skrzynek, (de-)paletyzator, urządzenia czyszczące butelki i skrzynki, pasteryzator, podajnik kapsli, suszarki do butelek, pakowarkę oraz systemy transportu butelek, skrzynek i opakowań. 

W celu zwiększenia jakości produktu i korzyści w zakresie zrównoważonego rozwoju firma Peroni zdecydowała się na rozwiązanie SWING – sprawdzony system pasteryzacji, który zmniejsza zużycie energii o 25%. Oszczędność energii uzyskuje się dzięki dwóm rozwiązaniom: urządzeniu odchylającemu strumień wody w obszarach centralnych, które gwarantuje, że do podgrzania lub schłodzenia produktu wykorzystywana jest wyłącznie energia cieplna wymagana w całym procesie pasteryzacji, a także pierścieniowemu obiegowi wody o stałej temperaturze, co jest możliwe dzięki pojedynczemu wymiennikowi ciepła, obsługującemu wszystkie obszary pasteryzacji. Woda jest następnie rozprowadzana do różnych stref w zależności od potrzeb, co pozwala na oszczędność zarówno wody, jak i energii. Dotychczas urządzenia SWING zostały wykorzystane do pasteryzacji 77,6 mld pojemników, co przełożyło się na oszczędność imponujących 2135 basenów olimpijskich wody oraz 60 000 kcal energii w porównaniu z innymi pasteryzatorami.

Ogólną wydajność linii butelkującej zapewnia także rozwiązanie EvoFlex – szybki, jednokolumnowy depaletyzator firmy Sidel do butelek zwrotnych w skrzynkach. 

W ramach rozwiązania zostało również wdrożone nasze doskonałe oprogramowanie EIT (Efficiency Improvement Tool), stanowiące strategiczny atut oraz wspomagające działanie organizacji na każdym szczeblu, od prezesa do poszczególnych operatorów linii, którzy dzięki niemu mogą natychmiast ocenić status linii oraz sprawdzić cały proces produkcji w czasie rzeczywistym, co pozwala na poprawę ogólnej wydajności produkcji – dla firmy Peroni było to zdecydowanie kluczowym czynnikiem – dodaje Luca.

 Antonio Martalò, kierownik ds. opakowań w firmie Birra Peroni, podsumowuje: Dzięki współpracy z firmą Sidel udało nam się osiągnąć wzrost wydajności i znaczną poprawę elastyczności. Nie mniej istotne jest to, że możemy teraz dostosować naszą strukturę produkcji do potrzeb rynku. Realizacja projektu przebiegała bez zakłóceń dzięki ciągłemu wsparciu zespołu i fachowej wiedzy w zakresie kompleksowych rozwiązań na potrzeby branży piwowarskiej. 

Opracowano na podstawie materiałów firmy Sidel