Z dbałością o szczegóły 
1 Jan 1970 10:25

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

J. Skinner Baking to jedna z największych rodzinnych piekarni w Stanach Zjednoczonych. Firma produkuje co roku ponad 300 mln ciast, w tym popularne „duńskie strucle”, w USA znane po prostu jako „Danish”. Piekarnia postanowiła skorzystać z wiedzy i technologii firmy Schubert, wdrażając automatykę wspomagającą pakowanie jej ręcznie wyrabianych strucli. Dzięki kompletnemu rozwiązaniu „all-in-one” – modułowemu systemowi maszyn – J. Skinner może obecnie pakować nawet 160 ciast na minutę i umieszczać je w kartonach gotowych do wysyłki.

James Skinner Baking zatrudnia ponad 500 pracowników w swej głównej siedzibie w Omaha i w pozostałych lokalizacjach w Nebrasce i Teksasie. Firma zyskała popularność dzięki swym świeżym i pysznym duńskim ciastom domowej roboty. Jej produkty są sprzedawane w całej Ameryce Północnej poprzez sieci handlowe, sklepy spożywcze oraz firmy zajmujące się usługami konfekcjonowania. Jedną ze specjalności popularnej piekarni jest tzw. ciasto laminowane, z którego produkowane są również duńskie ciasta (laminacja oznacza w tym przypadku sztukę przygotowania idealnego ciasta poprzez jego wielokrotne wałkowanie i zwijanie zamiast standardowego ugniatania). To jedna z przyczyn, dla których J. Skinner, mimo wyjątkowej czasochłonności procesu produkcyjnego autentycznego duńskiego kruchego ciasta, pozostaje wierny tradycyjnym technikom i nie zgadza się na nawet najmniejsze kompromisy. 

Choć większość naszych produktów jest wyrabianych ręcznie, zdajemy sobie oczywiście sprawę z ogromnego znaczenia nowych technik automatyzacji w branży piekarniczej. Odgrywają one kluczową rolę w nieustannym podnoszeniu wysokiej jakości naszych produktów – potwierdza David Skinner, dyrektor zarządzający firmy J. Skinner Baking. – Z tego powodu inwestycja w zautomatyzowaną technologię przeznaczoną dla naszego procesu pakowania była ważnym krokiem. Dzięki rozwiązaniu firmy Schubert amerykańskiemu przedsiębiorstwu udało się uprościć swoje końcowe procesy pakowania i zmieścić je w ramach pojedynczej linii pakującej. W tym celu eksperci Schubert opracowali szyte na miarę rozwiązanie, które wcielili do wcześniej działającej linii bez szkody dla wykonywanych na niej procesów produkcji, zapewniając szybki i niedrogi sposób radzenia sobie z nieplanowanymi przestojami maszyn dzięki wdrożeniu funkcji obejścia (bypass). Kompletne rozwiązanie pakujące firmy Schubert zręcznie łączy kilka etapów produkcyjnych. Na początku wyjęcie świeżo upieczonych produktów z blach piekarniczych w tzw. depannerze, a następnie podanie ich do maszyny kompletacyjnej (Picker line), gdzie ciasta są podnoszone z pasa transmisyjnego i układane w opakowaniach typu clamshell. Napełnione opakowania są następnie transportowane bezpośrednio z maszyny kompletacyjnej za pośrednictwem taśm podających do dwóch identycznych kartoniarek, gdzie zostają umieszczone w zbiorczych opakowaniach z tektury. 

Od mycia do dekorowania – wszystko w cenie

Modułowe, kompletne rozwiązanie składa się z czterech maszyn pakujących. Wypieczone ciastka Danish są podawane bezpośrednio z pieca na linię Schuberta. Na każdej blasze znajdują się cztery ciasta kawowe. Blachy do pieczenia są wprowadzane do systemu przez robota F2 i umieszczane na łańcuchu przenośnikowym, który transportuje je do strefy transferowej. Tam ciasta są podnoszone od dołu z blach przez zespół NC, a następnie umieszczane na przenośniku odprowadzającym przez kolejnego robota F2. Trzeci robot F2 transportuje opróżnione blachy do zespołu myjącego. 

Po wyjęciu z blach ciasta są dekorowane i przez schładzarkę spiralną podawane do maszyny kompletacyjnej Schuberta. Tam jednostka rozdzielająca kieruje ciasta do indywidualnej kontroli jakości, zanim roboty F4 umieszczą je pojedynczo w pudełkach typu clamshell. W tym kroku nie chodzi o idealne pozycjonowanie. W praktyce zapewnia on systemowi wysoki poziom wszechstronności i potencjał adaptacji do przyszłych zmian produktu – wyjaśnia Julian Conway, kierownik ds. sprzedaży w Schubert North America. Następnie pudełka typu clamshell zawierające ciasta są uszczelniane, etykietowane i poddawane kontroli maszynowej, po czym pakowane przez dwie pakowarki Schuberta w gotowe do wysyłki kartony w różnych formatach.

Bezpieczna gra bez ryzyka

Wyjątkowym dodatkiem jest zintegrowana funkcja obejścia (bypass), która pozwala na wyjęcie ciast z blach w przypadku nieprzewidzianego zatrzymania maszyny. 

Kiedy po raz pierwszy przedstawialiśmy Schubertowi nasze pomysły i życzenia, nie myśleliśmy o funkcji bypass. Ale gdy tylko firma uświadomiła nam zalety zintegrowanego systemu obejścia, natychmiast dostrzegliśmy jego wartość dodaną – wspomina David Skinner. Aby w przyszłości w razie awarii uniknąć zatorów powodowanych przez blachy piekarnicze, warto wykorzystać system, który umożliwia dalszy płynny przepływ blach przez kolejne poziomy maszyny. W ten sposób nowa linia Schuberta po raz kolejny znacznie zwiększa stopień elastyczności, gwarantując jednocześnie maksymalną niezawodność produkcji. 

Opracowano na podstawie materiałów firmy Schubert