J. Skinner Baking to jedna z największych rodzinnych piekarni w Stanach Zjednoczonych. Firma produkuje co roku ponad 300 mln ciast, w tym popularne „duńskie strucle”, w USA znane po prostu jako „Danish”. Piekarnia postanowiła skorzystać z wiedzy i technologii firmy Schubert, wdrażając automatykę wspomagającą pakowanie jej ręcznie wyrabianych strucli. Dzięki kompletnemu rozwiązaniu „all-in-one” – modułowemu systemowi maszyn – J. Skinner może obecnie pakować nawet 160 ciast na minutę i umieszczać je w kartonach gotowych do wysyłki.
James Skinner Baking zatrudnia ponad 500 pracowników w swej głównej siedzibie w Omaha i w pozostałych lokalizacjach w Nebrasce i Teksasie. Firma zyskała popularność dzięki swym świeżym i pysznym duńskim ciastom domowej roboty. Jej produkty są sprzedawane w całej Ameryce Północnej poprzez sieci handlowe, sklepy spożywcze oraz firmy zajmujące się usługami konfekcjonowania. Jedną ze specjalności popularnej piekarni jest tzw. ciasto laminowane, z którego produkowane są również duńskie ciasta (laminacja oznacza w tym przypadku sztukę przygotowania idealnego ciasta poprzez jego wielokrotne wałkowanie i zwijanie zamiast standardowego ugniatania). To jedna z przyczyn, dla których J. Skinner, mimo wyjątkowej czasochłonności procesu produkcyjnego autentycznego duńskiego kruchego ciasta, pozostaje wierny tradycyjnym technikom i nie zgadza się na nawet najmniejsze kompromisy.
Choć większość naszych produktów jest wyrabianych ręcznie, zdajemy sobie oczywiście sprawę z ogromnego znaczenia nowych technik automatyzacji w branży piekarniczej. Odgrywają one kluczową rolę w nieustannym podnoszeniu wysokiej jakości naszych produktów – potwierdza David Skinner, dyrektor zarządzający firmy J. Skinner Baking. – Z tego powodu inwestycja w zautomatyzowaną technologię przeznaczoną dla naszego procesu pakowania była ważnym krokiem. Dzięki rozwiązaniu firmy Schubert amerykańskiemu przedsiębiorstwu udało się uprościć swoje końcowe procesy pakowania i zmieścić je w ramach pojedynczej linii pakującej. W tym celu eksperci Schubert opracowali szyte na miarę rozwiązanie, które wcielili do wcześniej działającej linii bez szkody dla wykonywanych na niej procesów produkcji, zapewniając szybki i niedrogi sposób radzenia sobie z nieplanowanymi przestojami maszyn dzięki wdrożeniu funkcji obejścia (bypass). Kompletne rozwiązanie pakujące firmy Schubert zręcznie łączy kilka etapów produkcyjnych. Na początku wyjęcie świeżo upieczonych produktów z blach piekarniczych w tzw. depannerze, a następnie podanie ich do maszyny kompletacyjnej (Picker line), gdzie ciasta są podnoszone z pasa transmisyjnego i układane w opakowaniach typu clamshell. Napełnione opakowania są następnie transportowane bezpośrednio z maszyny kompletacyjnej za pośrednictwem taśm podających do dwóch identycznych kartoniarek, gdzie zostają umieszczone w zbiorczych opakowaniach z tektury.
Od mycia do dekorowania – wszystko w cenie
Modułowe, kompletne rozwiązanie składa się z czterech maszyn pakujących. Wypieczone ciastka Danish są podawane bezpośrednio z pieca na linię Schuberta. Na każdej blasze znajdują się cztery ciasta kawowe. Blachy do pieczenia są wprowadzane do systemu przez robota F2 i umieszczane na łańcuchu przenośnikowym, który transportuje je do strefy transferowej. Tam ciasta są podnoszone od dołu z blach przez zespół NC, a następnie umieszczane na przenośniku odprowadzającym przez kolejnego robota F2. Trzeci robot F2 transportuje opróżnione blachy do zespołu myjącego.
Po wyjęciu z blach ciasta są dekorowane i przez schładzarkę spiralną podawane do maszyny kompletacyjnej Schuberta. Tam jednostka rozdzielająca kieruje ciasta do indywidualnej kontroli jakości, zanim roboty F4 umieszczą je pojedynczo w pudełkach typu clamshell. W tym kroku nie chodzi o idealne pozycjonowanie. W praktyce zapewnia on systemowi wysoki poziom wszechstronności i potencjał adaptacji do przyszłych zmian produktu – wyjaśnia Julian Conway, kierownik ds. sprzedaży w Schubert North America. Następnie pudełka typu clamshell zawierające ciasta są uszczelniane, etykietowane i poddawane kontroli maszynowej, po czym pakowane przez dwie pakowarki Schuberta w gotowe do wysyłki kartony w różnych formatach.
Bezpieczna gra bez ryzyka
Wyjątkowym dodatkiem jest zintegrowana funkcja obejścia (bypass), która pozwala na wyjęcie ciast z blach w przypadku nieprzewidzianego zatrzymania maszyny.
Kiedy po raz pierwszy przedstawialiśmy Schubertowi nasze pomysły i życzenia, nie myśleliśmy o funkcji bypass. Ale gdy tylko firma uświadomiła nam zalety zintegrowanego systemu obejścia, natychmiast dostrzegliśmy jego wartość dodaną – wspomina David Skinner. Aby w przyszłości w razie awarii uniknąć zatorów powodowanych przez blachy piekarnicze, warto wykorzystać system, który umożliwia dalszy płynny przepływ blach przez kolejne poziomy maszyny. W ten sposób nowa linia Schuberta po raz kolejny znacznie zwiększa stopień elastyczności, gwarantując jednocześnie maksymalną niezawodność produkcji.
Opracowano na podstawie materiałów firmy Schubert