Firma BASF opublikowała wyniki nowego badania LCA (ocena cyklu życia) dotyczącego oddziaływania środowiskowego opakowań sera mozzarella, wytwarzanych z różnych alternatywnych surowców i wykorzystywanych do produkcji tworzyw sztucznych dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Pochodzenie surowców jest przypisywane poszczególnym rodzajom tworzyw na podstawie certyfikowanego bilansu masy, a w badaniu porównywano giętkie wielowarstwowe opakowania z takimi samymi opakowaniami wytwarzanymi z surowców kopalnych. Badaniu poddano także sztywne opakowanie mozzarelli wytwarzane z surowców kopalnych. Recenzentami badania było trzech niezależnych ekspertów.
Dzięki przeprowadzonemu badaniu lepiej zrozumieliśmy oddziaływanie środowiskowe zarówno formatu opakowania, jak i źródła surowca w całym cyklu życiowym opakowania mozzarelli - powiedział dr Paul Neumann z działu New Business Development & Sustainability Polyamides Europe w BASF.
Parametry środowiskowe opakowania w dużej mierze zależą od jego formatu. Okazuje się, że opakowania złożone ze sztywnej tacki monopolipropylenowej i wieczka z wielowarstwowej folii mają największe potencjalne oddziaływanie środowiskowe niemal we wszystkich kategoriach w porównaniu z giętkim opakowaniem wielowarstwowym. Takie ustalenia wskazują na możliwe korzyści ze stosowania opakowań gietkich, do produkcji których zużywane jest znacznie mniej surowca, co przekłada się na mniej odpadów opakowaniowych.
Wraz z naszymi partnerami Südpack i Sphera zbadaliśmy również stosowanie różnych zrównoważonych surowców w giętkich wielowarstwowych opakowaniach do mozzarelli, w tym poliamidów Ultramid Ccycled BASF, wytwarzanych zrównoważonymi metodami z wykorzystaniem surowców pochodzących z chemicznego recyklingu, których zawartość jest ustalana według metody bilansu masy, oraz Ultramid BMBcert, czyli tworzywa wytwarzanego z surowców odnawialnych i łączonego z polietylenem — wyjaśnił Neumann. Wyniki badań wskazują na możliwość znacznego zmniejszenia oddziaływania na środowisko, w tym zwłaszcza poprzez ograniczenie emisji CO2, w przypadku stosowania giętkich wielowarstwowych opakowań z dużym udziałem surowców odnawialnych lub odzyskanych w drodze chemicznego recyklingu.
Przeanalizowano także efekty stosowania różnych rozwiązań technicznych i metod, takich jak korzystanie z „zielonej” energii elektrycznej oraz recykling chemiczny i mechaniczny na zakończenie cyklu życia produktu.
Więcej informacji na temat badania, które przeprowadzono z uwzględnieniem międzynarodowych norm dotyczących oceny cyklu życia (ISO 14040:2006 i 14044:2006) oraz śladu węglowego produktów (ISO 14067:2018), zamieszczono pod tym linkiem: Ocena cyklu życia (LCA) opakowań sera mozzarella.
Globalny przegląd badań LCA dotyczących recyklingu chemicznego (2003–2023) ze szczególnym uwzględnieniem śladu węglowego pirolizy jest dostępny tutaj: Ocena cyklu życia (LCA) w projekcie ChemCycling.
Opracowano na podstawie informacji firmy BASF