W dniach 26–28 listopada 2024 r. w Norymberdze odbędą się targi BrauBeviale. Po raz kolejny zgromadzą one wszystkie kluczowe elementy niezbędne do udanej produkcji, pakowania oraz marketingu piwa i napojów. Wydarzenie będzie koncentrować się na sektorze wina, wprowadzonym w 2023 r., z dedykowanym obszarem Wine@BrauBeviale. Szeroka gama technologii na BrauBeviale zostanie wzmocniona obszarem przeznaczonym dla napojów winnych, w tym programem wspierającym. W tym roku szczególny nacisk zostanie położony na dealkoholizację, która obiecuje dodatkowy potencjał rynkowy w sektorach wina i piwa.
Z ok. 820 wystawcami w dziewięciu halach, z udziałem ok. 50% międzynarodowych eksponentów, BrauBeviale oferuje kompleksowy przegląd produktów i usług dla browarów i producentów napojów. Nasi wystawcy są dobrze dostosowani do potrzeb rynku. Ściśle współpracują z odwiedzającymi i zaprezentują najnowsze ulepszenia w zakresie surowców i rozwiązań energetycznych, będące kluczowymi czynnikami dla browarów i producentów napojów – wyjaśnia Andrea Kalrait, dyrektor wykonawczy BrauBeviale. Dealkoholizacja piwa i wina będzie w tym roku centralnym punktem, ponieważ liczne dane branżowe sugerują znaczny wzrost w tej dziedzinie. – Nasza coroczna obecność umożliwia wystawcom i odwiedzającym utrzymywanie bliskiego kontaktu i otrzymywanie na czas odpowiedzi na kwestie związane z codzienną działalnością. Według eksponentów nastroje w branży pozostają pozytywne, z ciągłymi inwestycjami w sektorze.
Na targach odbędą się warsztaty rozwoju produktu trwające 2,5 godziny lub format Sip&Innovate, zaprojektowany w celu ożywienia pomysłów na podstawie wstępnie zdefiniowanej rundy pytań.
Dynamiczny wpływ piwowarów rzemieślniczych i hobbystów nadal kształtuje trendy na rynku piwa. Niezwykle istotne są też rozmowy. W strefie napojów rzemieślniczych odbędzie się prezentacja zwycięskiego piwa Pascala Wolke z konkursu piwowarów amatorów Maisel & Friends. Liderzy wśród piw w sektorze profesjonalnym zostaną wyróżnieni w konkursie European Beer Star organizowanym przez Bawarskie Stowarzyszenie Browarów Prywatnych. Zgodnie z tradycją ogłoszenie zwycięzców i ceremonia wręczenia nagród odbędzie się drugiego dnia BrauBeviale.
Andrea Kalrait podsumowuje: Właściwy dobór maszyn, materiałów i procesów stanowi różnicę między dobrym a wybitnym napojem. To synergia nauki, technologii i kreatywności umożliwia producentom udoskonalenie wszystkich tych aspektów. Jesteśmy przekonani, że tegoroczne targi BrauBeviale będą nadal dostarczać cennych inspiracji dla producentów napojów.
Opracowano na podstawie informacji organizatorów targów BrauBeviale