EPPA optuje za jednorazowymi sztućcami i opakowaniami
1 Jan 1970 12:44

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

European Paper Packaging Alliance (EPPA), europejskie stowarzyszenie zrzeszające firmy działające w branży opakowań spożywczych z papieru, zleciło niezależnej firmie konsultingowej Ramboll przeprowadzenie środowiskowej analizy cyklu życia (LCA) w celu porównania naczyń i sztućców jednorazowych i wielokrotnego użytku, stosowanych przez sieci fast-foodów. Jak twierdzi EPPA, uzyskane wyniki stawiają pod znakiem zapytania prawdziwość popularnego przekonania, że artykuły wielokrotnego użytku są bardziej przyjazne dla środowiska.

Badanie LCA firmy Ramboll opiera się na wcześniejszym raporcie i wykorzystuje dane z września 2021 roku, oceniając 24 rodzaje pojemników na żywność i napoje używanych w restauracjach szybkiej obsługi: wśród nich kubki na zimne i gorące napoje, miseczki do sałatek, kubki do lodów, torebki na smażoną żywność, talerze i tace oraz zestawy sztućców.

W trakcie analizy Ramboll oceniła opakowania jednorazowe i wielokrotnego użytku w 9 kategoriach w oparciu o założony wskaźnik recyklingu na poziomie 30%. Kategorie te obejmują zmiany klimatyczne (pod kątem emisji CO2), słodką wodę, wyczerpywanie się zasobów metali, drobne cząstki stałe, zasoby kopalne i zakwaszenie ziemi. Jak wynika z raportu, we wszystkich tych kategoriach produkty wielokrotnego użytku wykonane z polipropylenu wykazały zmniejszoną wydajność w porównaniu z jednorazowymi artykułami z papieru i kartonu. EPPA dodaje, że podobne wyniki uzyskano dla innych tradycyjnych materiałów wielokrotnego użytku, w tym ceramiki, szkła i metalu.

W sprawozdaniu zwrócono szczególną uwagę na przemysłowe systemy mycia wymagane w przypadku opakowań wielokrotnego użytku, które zużywają energię, wodę i detergenty. To właśnie one – jak wskazuje raport – przyczyniają się do zużycia przez naczynia wielkrotnego użytku ponad 3-krotnie większej ilości słodkiej wody i surowców kopalnych: dwóch kategorii, w których wypadają one szczególnie słabo.

Według badania systemy wielokrotnego użytku wypadają lepiej jedynie w kategoriach promieniowania jonizującego i eutrofizacji wód słodkich (w których ich negatywne działanie jest odpowiednio 1,6 oraz 4,8 razy mniejsze od produktów jednorazowych). Stowarzyszenie podkresla również „minimalnie” mniejszy udział systemów wielokrotnego użytku w procesach zubażania warstwy ozonowej.

Producent opakowań i etykiet – firma Huhtamäki, członek EPPA - wyraziła swoje poparcie dla raportu. Zarówno EPPA, jak i Huhtamäki odnoszą się tym samym do Zielonej Agendy UE i Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ twierdząc, że zgodnie z wynikami badania cele zrównoważonego rozwoju promowane przez te inicjatywy mogą być w rzeczywistości sprzeczne z celami gospodarki obiegu zamkniętego. Przykładowo uznają – odnosząc się do kwestii przemysłowych systemów myjących - że wysokie zapotrzebowanie na słodką wodę opakowań wielokrotnego użytku może być sprzeczne z celami zrównoważonego rozwoju związanymi ze sprawiedliwym dostępem do zasobów.

Na swojej stronie internetowej EPPA informuje, że opakowania na bazie celulozy mają kluczowe znaczenie dla europejskiej gospodarki żywnościowej, zapewniając – jak twierdzi - jedyne w pełni recyklowalne i zrecyklowane opakowania względem plastikowych alternatyw. Nowy raport EPPA to źródło informacji, które stowarzyszenie może wykorzystać do lobbowania prawodawców do wprowadzenia zmian w GOP korzystnych dla rozwiązań z papieru. Oczywiście nie należy zapominać, że do EPPA należą firmy, którym żywotnie zależy na wprowadzeniu proponowanych zmian, m.in. specjalizująca się w produktach z tektury Holmen Iggesund, producent opakowań tekturowych Mayr-Melnhof Cartonboard International oraz korporacja Paper Machinery dostarczająca urządzenia do produkcji opakowań z tektury i tworzyw sztucznych na żywność. Także w przypadku Huhtamäki główną częścią działalności jest produkcja kubków do napojów na wynos oraz tacek na jajka, owoce i wino produkowanych z odzyskanego włókna.

Opracowano na podstawie informacji EPPA