FEFCO prezentuje nową metodologię testowania tektury falistej
1 Jan 1970 10:18

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Europejska Federacja Producentów Tektury Falistej (FEFCO) wydała dokument poświęcony metodologii testowania zadrukowanej tektury falistej przeznaczonej do kontaktu z żywnością.

W Unii Europejskiej nie istnieją szczegółowe przepisy dotyczące papieru i tektury. Zamiast nich w odniesieniu do tych materiałów – w tym tektury falistej – stosuje się ogólne wymogi dotyczące wszystkich materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określone w rozporządzeniu ramowym (WE) 1935/2004 oraz w rozporządzeniu (WE) 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Aby wypełnić tę lukę FEFCO opracowała metodologię testowania zgodności zadrukowanej tektury falistej wykorzystywanej w zastosowaniach spożywczych. Metodologia ta proponuje dwuetapowe podejście łączące oficjalnie zatwierdzony płyn modelowy dla papieru i tektury mających kontakt z żywnością oraz badanie z użyciem prawdziwej żywności w celu potwierdzenia. Celem tego dokumentu jest dostarczenie producentom tektury falistej i ich dostawcom użytecznego narzędzia metodologicznego podczas oceny zgodności z przepisami UE.

Eleni Despotou, dyrektorka generalna FEFCO, powiedziała: FEFCO opracowała metodologię testowania w celu wsparcia swych członków i stworzenia wspólnego mianownika do komunikacji między producentami tektury falistej i dostawcami, tak by zagwarantować bezpieczeństwo zapakowanych produktów spożywczych.

Opracowano na podstawie informacji FEFCO