Fibrepak spełnia surowe wymogi unijne
1 Jan 1970 13:42

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Firma TEQ (Thermoformed Engineered Quality) z amerykańskiego Huntley (Illinois), przejęta niedawno przez Sonoco, poinformowała, że Fibrepak, naturalne celulozowe włókna drzewne pochodzące z lasów zarządzanych w sposób zrównoważony, otrzymają od Unii Europejskiej Deklarację Zgodności (Declaration of Compliance) dla materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Decyzja zapadła po wdrożeniu przez firmę Dobrych Zasad Produkcyjnych (GMP) i przeprowadzeniu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) pod kątem opakowań mających kontakt z żywnością.

TEQ przejął polskiego producenta opakowań, firmę Fibrepak, oraz brytyjską Plastique w 2016 r. Obecnie Fibrepak jest produkowany w Polsce, jednak niewykluczone, że produkcja trafi do dwóch amerykańskich zakładów TEQ w USA, w Huntley oraz Freemont. Ten naturalny materiał opakowaniowy, w produkcji którego wykorzystuje się termoformowaną mokrą masę celulozową, ma szansę zaistnieć w sektorze spożywczym po spełnieniu rygorystycznych przepisów Unii Europejskiej dotyczących kontaktu z żywnością. Zgodnie z nimi podmioty gospodarcze mają obowiązek przedstawić pisemne DOC dla niektórych materiałów wchodzących w kontakt z żywnością – w tym tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu.

W trakcie procesu produkcyjnego naturalne włókna są przekształcane w produkty z masy termoformowanej o wysokiej odporności przy użyciu unikalnej techniki próżniowej i technologii utwardzania w formie "cure-in-the-mold". Wykorzystuje ona ciepło i ciśnienie do wyciskania i odparowywania płynów z włókien, dzięki czemu na końcu procesu pozostaje całkowicie suchy produkt gotowy do użycia jako opakowanie. Produkty Fibrepak mogą być wykonywane zgodnie z dokładną specyfikacją klienta, przy zachowaniu zgodności z normami ISTA i TUV. Obejmują one opakowania typu muszla, tace i wkładki.

Jak mówi Anne-Sophie Belamine, dyrektor ds. sprzedaży na Europę w firmie TEQ: Fibrepak wprowadziliśmy na rynek w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie ze strony klientów, którzy chcieli stosować się do zasad zrównoważonego rozwoju. Oczekujemy, że po uzyskaniu Deklaracji Zgodności stanie się on wiodącym rozwiązaniem w branży spożywczej. Pojawienie się termoformowanego włókna dało nam wspaniałą okazję do połączenia tej najnowszej technologii z naszym rozległym doświadczeniem w zakresie termoformowania, i dostarczenia dopasowanych do indywidualnych potrzeb, zaawansowanych opakowań wysokiej jakości dla szerokiej gamy klientów, również tych z branży owocowo-warzywnej.

Jak informuje producent, Fibrepak to surowiec nietoksyczny, nadający się do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych, wolny od ładunków elektrostatycznych i doskonale absorbujący drgania. Może być również poddany obróbce w celu uzyskania długotrwałej odporności na wilgoć. W przeciwieństwie do sztywnych opakowań z porowatych tworzyw Fibrepak pozwala na znaczne oszczędności związane z logistyką, ponieważ umożliwia układanie produktów w stosy i zagnieżdżanie.

Opracowano na podstawie informacji firmy Sonoco