Firma Sealed Air stworzyła nowy materiał przeznaczony do produkcji opakowań termoformowanych, który ma stanowić alternatywę dla typowych, grubych i ciężkich folii do termoformowania. Firma opisuje swoją nową folię LID830R z gamy materiałów CRYOVAC jako cienką, o wysokiej odporności na zużycie i zapobiegającą parowaniu. Pomyślana jako folia górna (przykrywkowa) może ograniczyć masę opakowania o połowę w porównaniu z popularnymi laminatami.
Nowa folia do termoformowania firmy Sealed Air ma 33 mikrony grubości, podczas gdy – jak podkreśla producent – standardowe laminaty mają grubość od 60 do 100 mikronów.
Stephanie Poole, starsza kierownik ds. rozwoju biznesu i menedżer ds. sprzedaży detalicznej w Sealed Air, komentuje: Nowa LID830R zmienia reguły gry w zakresie termoformowania. Umożliwia przetwórcom żywności znaczne obniżenie masy opakowania, utrzymuje doskonały poziom ochrony i zapewnia wysoki połysk górnej przykrywki, dzięki czemu doskonale prezentuje zapakowaną żywność z zachowaniem pełnej przejrzystości.
Cieńsza i lżejsza LID830R oznacza, że na metr kwadratowy rolki można nawinąć więcej materiału. Firma Sealed Air przekonuje, że w ten sposób, dzięki mniejszej liczbie wymian rolek, można wydłużyć czas produkcji i ograniczyć wymogi związane z magazynowaniem i transportem opakowań.
Zmniejszenie grubości folii do termoformowania dowodzi, że da się osiągnąć korzyści w zakresie zrównoważonego rozwoju wykraczające poza bardziej popularne metody poprawy poziomu ekologiczności, takie jak recykling. Cieńsze folie pomagają w optymalizacji procesów i transportu w całym łańcuchu dostaw ograniczając emisję CO2, a jednocześnie zmniejszają ogólne zużycie materiałów opakowaniowych – dodaje Poole.
Nowa folia LID830R nadaje się do wielu procesów termoformowania, m.in. pakowania świeżych ryb i owoców morza, świeżego, przetworzonego i wędzonego mięsa, a także sera i dań gotowych.
Poole podsumowuje: Badania i rozwój prowadzone przez Sealed Air nieustannie poddają w wątpliwość to, co przyjęto za standardową praktykę przemysłową, i wdrażają ulepszenia korzystne zarówno z ekologicznego, jak i ekonomicznego punktu widzenia.
W tym przypadku takie innowacyjne podejście dowiodło, że grube i ciężkie folie nie są jedynym wyborem, który wytrzymuje wysokie temperatury w trakcie termoformowania. Można je zastąpić cieńszymi, lżejszymi, wysokowydajnymi alternatywami, które chronią żywność, wydłużają okres przydatności do spożycia i są lepiej dostosowane do celów bardziej zasobożernej gospodarki obiegu zamkniętego.
Opracowano na podstawie informacji firmy Sealed Air