Iggesund: Nowe opakowania na posiłki dla SAS
1 Jan 1970 18:18

Tektura to materiał o wielu zaletach, który doskonale sprawdza się w produkcji opakowań na posiłki podawane w samolotach. Odznacza się ona niewielkim ciężarem i można pokryć ją powłoką ochronną, a w wyniku obróbki nadać jej elegancki wygląd oraz sprawić, że będzie doskonale prezentować opakowany produkt. Linie lotnicze Scandinavian Airlines (SAS) wykorzystują od niedawna nowe, składane pudełka na posiłki wykonane z tektury Incada.

„Tworząc opakowanie na posiłki podawane podczas lotu, należy wziąć pod uwagę wiele czynników” - wyjaśnia Gustaf Öholm, Senior Manager ds. oferowanych na pokładzie samolotu produktów, usług i sprzedaży (Onboard Concepts, Services & Sales), SAS. „Musi być wygodne, charakteryzować się małą masą i podkreślać walory estetyczne. Ponadto musi łatwo się otwierać, a także pozwalać na zachowanie odpowiednich właściwości posiłku aż do momentu podania go pasażerom”.

Linie lotnicze SAS nie były zadowolone z dotychczasowego rozwiązania. W związku z tym postanowiono opracować nowe opakowania, które spełniłyby liczne wymogi jakościowe i wizualne.

Wśród istotnych kryteriów znalazła się możliwość zastosowania powleczenia barierowego i barwienia materiału oraz formowania atrakcyjnych opakowań. Obecnie nowe opakowania wykorzystywane są do podawania posiłków wieczornych pasażerom SAS Plus na niemal wszystkich trasach poza krajami skandynawskimi. Ponadto cała zawartość opakowań (oprócz czekolady) pochodzi obecnie z jednego miejsca, a za jej wytwarzanie odpowiada powołany specjalnie w tym celu zespół. Według SAS ma to zarówno podnieść jakość posiłków, jak i zapewnić ich stały, wysoki poziom.

Dostawca opakowań dla linii lotniczych SAS współpracował z firmą Elanders, która wcześniej opracowała kompostowalne opakowanie dla Malmö Aviation. Odznaczało się ono również znacznie zmniejszoną masą. Projekt zlecony przez linie lotnicze SAS polegał na stworzeniu opakowania, które byłoby łatwe w użyciu, miało małą masę i podkreślało walory estetyczne posiłku.

„Wybraliśmy tekturę Incada firmy Iggesund, ponieważ jest ona odpowiednio sztywna. Wnętrze pokryliśmy warstwą ochronną z polietylenu w kolorze czarnym. Zewnętrzną powierzchnię opatrzyliśmy nadrukiem w kolorze czarnym. Następnie włożyliśmy wiele wysiłku w znalezienie odpowiedniej, przezroczystej powłoki, która zapobiegałaby gromadzeniu wilgoci, sprawiając, że posiłek będzie prezentował się jak najlepiej”, wyjaśnia Tony Norén z firmy Elanders.

Tektura Incada wytwarzana jest przez Iggesund Paperboard w zakładzie znajdującym się w Workington, w Anglii. W ostatnim czasie firma Iggesund zastąpiła dotychczasowe źródło energii (czyli gaz ziemny) biomasą. Nowa elektrociepłownia zaopatrująca zakład w energię powstała w wyniku inwestycji opiewającej na 108 milionów funtów. Pozwoliła ona na takie ograniczenie emisji gazów kopalnych, które odpowiada ilości spalin wytwarzanej w ciągu roku przez 65 tys. samochodów.

„Oczywiście aspekt środowiskowy także miał duży wpływ na naszą decyzję”, stwierdził Gustaf Öholm. „Zależy nam na tym, aby wykorzystywane przez nas opakowania na żywność spełniały wysokie standardy środowiskowe”.

Źródło: Iggesund Paperboard