Innowacyjna technologia wspomaga kontrolę jakości systemu MAP
1 Jan 1970 10:15

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

AirScan Ishida, system do wykrywania wycieków w opakowaniach MAP, znacznie usprawnił procedury kontroli jakości, a także obniżył koszty pracy w M-Back – spółce uznanej za giganta rynku produktów mlecznych i nabiału.

„Ofenschnecke” – nowy produkt niemieckiej spółki M-Back Gmbh produkowany dla firmy Meggle to rodzaj ciasta francuskiego z nadzieniem. Produkt przeznaczony jest do spożycia po podgrzaniu w piekarniku. Występuje w dwóch wersjach handlowych: bułeczek z farszem z sera i świeżych ziół oraz bułeczek ze szpinakiem. Wkład trafia do termoformowanych tacek o wadze od 180 g do 300 g, zawierających 2 lub 3 produkty.

W przypadku, gdy pakowane są delikatne ciasta francuskie, śladowe cząstki produktów nierzadko przedostają się w obszar zgrzewania. Może to powodować ulatnianie się gazu ochronnego i przenikanie wilgoci do opakowania. W rzadkich przypadkach czynniki zewnętrzne mogą również powodować powstawanie uszkodzeń w folii uszczelniającej. Takie wadliwe opakowanie należy wykluczyć z dystrybucji, ponieważ okres trwałości może ulec znacznemu skróceniu, produkt może też utracić swoje właściwości. Właśnie dlatego dla firmy M-Back priorytetem była niezawodna identyfikacja nieszczelności o średnicy 0,4 mm lub większej.

Producent postawił na Ishida AirScan, który wykorzystuje technologię laserową do wykrywania wycieków dwutlenku węgla (CO2) używanego w wielu zastosowaniach MAP. Wysokowydajny system w czasie krótszym niż 20 milisekund sprawdza każdą pojedynczą tacę pod kątem śladów ulatniającego się CO2.

Kiedyś przeprowadzaliśmy inspekcję mniejszych partii produktów wzrokowo – mówi Marcel Schwebler, szef działu pakowania. Jednak ta procedura, przy tak znacznym wzroście produkcji, przestała być praktyczna i zadowalająca. Tym samym poszukiwaliśmy rozwiązań dla kontroli jakości zautomatyzowanej, pozwalających na 100% niezawodności - wyjaśnia.

Airscan niezawodnie znajduje otwory o średnicy rzędu 0,25 mm, w dodatku w imponującym tempie 180 opakowań na minutę. System poprawia jakość bez żadnego negatywnego wpływu na produkty, ponieważ proces kontroli nie wywiera na nie żadnego nacisku, a tym samym ich nie uszkadza - w przeciwieństwie do konwencjonalnych liniowych testerów szczelności. System można zintegrować z istniejącymi liniami pakującymi w ciągu kilku minut, bez potrzeby modyfikowania istniejących podajników taśmowych.

W przypadku spółki M-Back system Ishida AirScan został zainstalowany w końcu linii pakującej, pomiędzy innymi urządzeniami kontrolnymi a etykieciarką. Od chwili instalacji około 3% opakowań identyfikowanych jest jako nieszczelne. Są one eliminowane za pomocą mechanizmu odrzutu powietrza i transportowane do komory zbiorczej, a następnie poddawane procesowi ponownego pakowania.

Znajdujemy otwory nawet mniejsze niż 0,4 mm – informuje Marcel Schwebler. Obrazując, jeśli zanurzymy odrzucone opakowanie w pojemniku z wodą, nie zaobserwujemy wycieku gazu. Jednak w warunkach laboratoryjnych potrafimy stwierdzić dekompozycję mieszanki gazowej w opakowaniu. Ponadto nie ma alternatywy dla systemu AirScan, jeśli chodzi o prędkość – mówi.

Ishida AirScan pracuje w trybie dwuzmianowym, sprawdzając 3500 opakowań „Ofenschnecken” na godzinę, co daje prędkość posuwu pasa przenośnika rzędu 30 metrów na minutę. Marcel Schwebler podkreśla również łatwość obsługi i przystępność systemu, wskazując, że jest on prosty i bezpieczny w użyciu oraz wymaga jedynie minimalnej konserwacji. Nie ma potrzeby wprowadzania zmian ustawień przy przełączeniach między produktami. Jedynie w przypadku zmiany wysokości tacki produktowej dostrajane jest położenie ramienia z głowicą czujnika. Proces czyszczenia na sucho, przed i po każdym cyklu produkcyjnym, zajmuje do dziesięciu minut.

Opracowano na podstawie informacji firmy Ishida Europe