Ishida AirScan w Eisberg Polska
1 Jan 1970 11:10

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

35 opakowań kontrolowanych na minutę, w pełni zautomatyzowany proces i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelności: takie wyniki osiąga polski oddział firmy Eisberg dzięki instalacji systemu Ishida AirScan w swoich halach produkcyjnych. W planach ma już kolejne inwestycje w urządzenia Ishida.

  Eisberg to szwajcarskie przedsiębiorstwo z pięćdziesięcioletnią tradycją. Zajmuje się sprzedażą przetworzonych warzyw i owoców gotowych do spożycia. W Polsce firma działa od 1992 roku, a w lokalnym oddziale zatrudnia obecnie ponad 220 pracowników.

Mimo silnej pozycji i długiej obecności na polskim rynku firma przez lata stosowała nieco „chałupnicze” metody, które obniżały jakość produktów oraz spowalniały wydajność zakładu. Szczelność opakowań z warzywami i owocami sprawdzano bowiem ręcznie, przy użyciu wanienki z wodą. Nieskuteczność tej metody sprawiała, że część nieszczelnych opakowań pozostawała niewykryta. To skracało okres przydatności do spożycia sprzedawanych produktów i powodowało skargi ze strony supermarketów.

Przedstawiciele firmy Eisberg w Polsce zaczęli szukać rozwiązań, które zwiększyłyby bezpieczeństwo sprzedawanych owoców i warzyw. Jasne było, że musi to być system oparty na automatyzacji – takie urządzenia są nie tylko skuteczniejsze od człowieka w wykrywaniu nieszczelności, ale też eliminują problem braku wystarczającej liczby pracowników na rynku.

Jak przyznaje Damian Bańkowski, kierownik technologii w Eisberg Polska, wybór najlepszej oferty nie trwał długo. Zdecydowano się na Ishida AirScan – nowoczesny tester szczelności opakowań na linii. Z firmą Ishida od jakiegoś czasu współpracowały już oddziały przedsiębiorstwa w, Austrii, Rumunii, Szwajcarii i Węgier.

Doświadczenie naszych kolegów i koleżanek z grupy, którzy pracują na urządzeniach firmy Ishida, pokazuje, że są to urządzenia niezawodne – mówi Damian Bańkowski.

Zakup odbył się przy wsparciu Fenix Systems – dystrybutora marki Ishida w Polsce. Przedstawiciele firmy Fenix nie tylko przeprowadzili kompleksowe szkolenia z obsługi systemu, ale zajęli się również jego instalacją. Doradzili też zainwestowanie w obudowę AirScan, która zlikwidowała problem ruchów powietrza generowanych przez agregaty. Cały ten proces trwał zaledwie miesiąc.

System Isida AirScan pracuje przez 8 godzin dziennie na parametrach zapewniających najwyższą możliwą wydajność. Urządzenie skanuje około 35 paczek na minutę, a sama zmiana produktów w systemie zajmuje zaledwie 30 sekund. Na urządzeniu kontrolowane są paczki typu torebki, jak również tacki zapakowane w opakowania flow-pack.

W przypadku firmy Eisberg nieszczelność opakowań najczęściej jest spowodowana uszkodzeniami mechanicznymi, utknięciem fragmentów produktu (np. liści sałaty) w zgrzewie oraz źle dobranymi parametrami maszyny pakującej. System Ishida wykrywa 100% przypadków wycieku dwutlenku węgla z opakowań, niezależnie od ich przyczyny.

Największą zaletą Ishida AirScan jest to, że praca tego urządzenia jest niezależna od człowieka. Kontrola produktów pod kątem szczelności opakowań odbywa się w sposób w pełni zautomatyzowany – dodaje Damian Bańkowski.

Pracownicy przedsiębiorstwa podkreślają, że obsługa urządzenia jest intuicyjna i wymaga jedynie krótkiego przeszkolenia, a sam system działa bezawaryjnie. Firma ma już w planach kolejne inwestycje w urządzenia marki Ishida, zwłaszcza w dodatkowe kontrolery szczelności opakowań.

Opracowano na podstawie informacji firmy Ishida Europe