Ishida poprawia jakość słodyczy firmy Dobosz
1 Jan 1970 11:49

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Wysoka skuteczność w wykrywaniu zanieczyszczeń i szybki system odrzucania wadliwych produktów: te dwie cechy systemu kontroli rentgenowskiej Ishida IX-EN-2493-S poprawiły wydajność firmy Dobosz – producenta kultowej śliwki Luksusowej w czekoladzie. Przedsiębiorstwo korzysta nie tylko z tego urządzenia Ishida.

Firma Dobosz to polskie przedsiębiorstwo rodzinne, które może się pochwalić mianem jednego ze światowych liderów wśród producentów słodyczy. Swoje produkty eksportuje zarówno do krajów Unii Europejskiej, jak i na inne kontynenty. W ofercie firmy znajdziemy nie tylko słynną śliwkę Luksusową, ale także krówki, batony czy mleczko w czekoladzie.

Przez pewien czas jedną z największych słabości przedsiębiorstwa był brak odpowiedniej kontroli czystości produkowanych słodyczy. W fabryce Dobosz stosowano jedynie kontrolę wzrokową i manualną. To nie wpływało pozytywnie na wizerunek marki.

Wraz z rozwojem firmy pojawiła się potrzeba inwestycji w rozwiązania, które mogłyby zapewnić lepszą kontrolę jakości i zmniejszyć liczbę reklamacji. Zakup urządzenia do wykrywania zanieczyszczeń w produktach stał się koniecznością. Tradycyjne detektory metali nie wchodziły jednak w grę. Osiągane przez nie efekty nie były dla firmy wystarczające.

Systemy kontroli rentgenowskiej oferują wyższą prędkość i więcej możliwości kontroli niż detektory metali. Szukając rozwiązania, które spełniłoby wszystkie nasze wymagania, nawiązaliśmy kontakt z dystrybutorem Ishidy na polskim rynku, firmą Fenix Systems – komentuje Sebastian Wawrzycki, dyrektor generalny Dobosz Food Production Plant.

Rekomendacje przedstawicieli Fenix Systems nie były gołosłowne. Systemy X-ray Ishida mają najlepsze parametry na rynku. Urządzenia rzeczywiście nie tylko oferowały wymaganą wydajność i precyzję, ale też łatwość obsługi, mobilność oraz higienę pracy.

Istotnym czynnikiem decyzyjnym było też wsparcie Fenix Systems. Firma nie tylko pomogła w wyborze odpowiedniego urządzenia, ale również dokonała jego instalacji i cały czas zapewnia wsparcie techniczne.

Wybrany system kontroli rentgenowskiej Ishida IX-EN-2493-S został zintegrowany z maszyną do pakowania i skonfigurowany do pracy z maksymalną wydajnością. System stał się częścią linii pakującej, która pakuje produkty w systemie stabilo oraz w systemie poduszki. Mimo że występowanie zanieczyszczeń w produktach jest rzadkością, to zdarza się, że maszyna wykrywa i odrzuca niewielkie fragmenty plastiku lub metalu. Zanieczyszczone produkty są odrzucane poprzez strumień powietrza, który kieruje je do specjalnego zbiornika.

Dużymi plusami systemu są łatwość obsługi i możliwość jego szybkiej konfiguracji. System ma zdefiniowane ustawienia, które można wygodnie przełączać, kiedy chcemy dokonać zmiany produktu, np. z batonów na cukierki – zauważa Sebastian Wawrzycki. Nie bez znaczenia są też kwestie higieny. Czyszczenie odbywa się po każdej zmianie produkcji i zajmuje maksymalnie 15 minut.

System kontroli rentgenowskiej nie jest jedynym urządzeniem Ishida, jakie zakupiła firma Dobosz. Przedsiębiorstwo dysponuje też naważarką Ishida CCW-SE-214W-1S-20-PB, którą wykorzystuje do ważenia różnorodnych produktów – od kruchych, przez miękkie, aż po te o konsystencji ciągnącej. Produkty umieszczane są w opakowaniach od 200 gramów do 4 kilogramów. Niezależnie od wagi i formatu pakowania (batony, kartoniki, paczki typu poducha) naważarka Ishida sprawdza się znakomicie.

Jak podkreślają przedstawiciele firmy Dobosz, główną korzyścią zakupu urządzeń Ishida jest poprawa jakości produkowanych słodyczy oraz zwiększenie zaufania klientów. Przewiduje się, że czas zwrotu inwestycji wyniesie kilka lat, co przełoży się na duże oszczędności dla firmy w dłuższej perspektywie. Jeżeli w przyszłości pojawią się nowe potrzeby, na pewno rozważymy zakup kolejnego sprzętu Ishida, np. dodatkowych naważarek – podsumowuje inwestycję Sebastian Wawrzycki.

Opracowano na podstawie informacji firmy Ishida