KE wprowadza zakaz stosowania „szkodliwego” BPA
24 Jan 2025 11:00

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Komisja Europejska zakazała stosowania bisfenolu A (BPA) w materiałach mających kontakt z żywnością - w tym w plastikowych butelkach wielokrotnego użytku, powłokach metalowych puszek i chłodziarkach do dystrybucji wody - ze względu na obawy dotyczące ich wpływu na zdrowie.

Zakaz został wprowadzony na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2024/3190 z dnia 19 grudnia 2024 r. w sprawie stosowania bisfenolu A (BPA) oraz innych bisfenoli i pochodnych bisfenoli ze zharmonizowaną klasyfikacją pod względem szczególnych niebezpiecznych właściwości w niektórych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zmieniającego rozporządzenie (UE) nr 10/2011 oraz uchylającego rozporządzenie (UE) 2018/213. 

BPA został już zakazany w butelkach dla niemowląt i materiałach mających kontakt z żywnością przeznaczonych dla małych dzieci. Po sugestii zawartej w najnowszej ocenie naukowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), że BPA ma „potencjalnie szkodliwy wpływ na układ odpornościowy”, przeprowadzono publiczne konsultacje i dyskusję wśród państw członkowskich UE.

Efektem było głosowanie latem 2024 r. w sprawie zakazu BPA, po którym nastąpił okres szczegółowych kontroli Rady Europejskiej i Parlamentu Europejskiego. Od 19 grudnia 2024 r. stosowanie BPA jest zabronione w przypadku wszelkich produktów mających kontakt z żywnością lub napojami, a zakaz obejmuje inne bisfenole, które są szkodliwe dla układu rozrodczego i hormonalnego.

Większość produktów będzie miała osiemnastomiesięczny okres wycofania, z „bardzo ograniczonymi” wyjątkami w przypadku tych artykułów, które nie mają alternatyw.

Utrzymanie wysokich standardów bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej i ochrona obywateli jest jednym z najwyższych priorytetów Komisji - powiedział Oliver Várhelyi, komisarz ds. zdrowia i dobrostanu zwierząt. Obecny zakaz, który opiera się na solidnych opiniach naukowych, ochroni naszych konsumentów przed szkodliwymi chemikaliami, które mogą wejść w kontakt z żywnością i napojami.

Opracowano na podstawie informacji serwisu Packaging Europe