Mars Wrigley testuje ekspozytory z łupin ziaren kakaowca
1 Jan 1970 08:49

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Firma Mars Wrigley UK ogłosiła, że w kooperacji z siecią sklepów Tesco rozpoczyna testy ekspozytorów wykonanych z nowego materiału otrzymanego z łupin ziaren kakaowca – pierwszego tego typu produktu w skali globalnej w kategorii artykułów cukierniczych.

Nowy materiał nazwany "Bean Board" jest wykonany w 70% z papieru pochodzącego z recyklingu i w 30% z łupin ziaren kakaowca. Ekspozytory zostały opracowane we współpracy z Medoola, ECOR oraz strategicznym partnerem w produkcji standów, firmą DS Smith.

Jak wynika z kompleksowej oceny oceną cyklu życia przeprowadzonej przez firmę Mars Wrigley, w porównaniu z analogicznym ekspozytorem z tektury falistej używanym standardowo w handlu detalicznym produkcja nowego projektu pozwala na ograniczenie zużycia surowców o 93% - i nie wymaga wykorzystania pierwotnych włókien drzewnych.

Adam Grant, dyrektor generalny Mars Wrigley UK, mówi: W Mars Wrigley stawiamy sobie za cel zagwarantowanie przyszłości dla rozwijającej się kategorii słodyczy. Zazwyczaj skupialiśmy się na zrównoważonych innowacjach na drodze od ziarna do batonika, a teraz spoglądamy dalej, by odkrywać nowe drogi wykraczające poza nasz bezpośredni łańcuch dostaw.

Nowy materiał „Bean Board” to najlepszy przykład, w jaki sposób producenci FMCG mogą wyjść poza swoją linię produkcyjną, by wspierać tworzenie świata, którego chcemy w przyszłości, dlatego z niecierpliwością czekamy na wyniki testów, by z wykorzystania nowego materiału mogło skorzystać więcej firm z branży.

Opracowano na podstawie informacji Mars Wrigley