Nagradzany rentgen Ishida o zaawansowanych funkcjach
1 Jan 1970 11:45

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nowo wprowadzony na rynek system kontroli rentgenowskiej IX-PD* firmy Ishida zdobył nagrodę dla najlepszej innowacji w dziedzinie bezpieczeństwa żywności podczas tegorocznego konkursu Gulfood Manufacturing Industry Excellence Awards.

Dla producentów i przetwórców żywności priorytetową sprawą jest zawsze jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Jednak na dzisiejszych wysoce konkurencyjnych rynkach, przy presji na marże, jak i potrzebie maksymalizacji przepustowości oraz wydajności na liniach produkcyjnych i pakujących, wymóg skutecznych systemów kontroli jakości nigdy nie był większy.

Co równie ważne, sprzedawcy detaliczni także narzucają coraz bardziej rygorystyczne standardy jakości, podczas gdy rozprzestrzenianie się kanałów mediów społecznościowych sprawia, że głos konsumenta – szczególnie jeśli chodzi o reklamacje – staje się coraz głośniejszy. Oznacza to, że nawet niewielki problem z jakością może narazić markę nie tylko na kary finansowe, ale także na utratę reputacji.

Ishida IX-PD pomaga producentom sprostać tym wyzwaniom dzięki wprowadzeniu nowego czujnika i technologii przetwarzania obrazu. Zapewnia to najwyższy poziom czułości wykrywania, utrzymując bardzo wysoką rozdzielczość i wyraźniejszy obraz niż konwencjonalne systemy rentgenowskie.

W rezultacie nowy model może wykrywać zarówno ciała obce o niskiej gęstości, jak i te o bardzo małych rozmiarach – na przykład ości w filetach rybnych i drobne druty ze stali nierdzewnej – z doskonałą dokładnością, umożliwiając jednocześnie producentom utrzymanie wysokich wskaźników wydajności. Jest również w stanie niezawodnie wykrywać ciała obce w zastosowaniach, w których produkty nakładają się na siebie lub stoją w opakowaniu.

W testach IX-PD wykazał prawie 100% wykrywalność kości w różnych produktach, w tym w kurczaku, pokrojonym w kostkę mięsie i kiełbasach, na przykład osiągając wzrost z 40% do 100% w porównaniu z istniejącymi technologiami rentgenowskimi do wykrywania kości w filetach z piersi kurczaka.

Zwiększone możliwości wykrywania IX-PD dodatkowo minimalizują potrzebę ręcznych inspekcji, a zdolność urządzenia do rozpoznawania różnicy między żywnością a ciałami obcymi z dużą dokładnością zmniejsza odsetek błędów w wykrywaniu. W ten sposób firmy mogą utrzymywać rygorystyczne procedury kontroli jakości bez uszczerbku dla przepustowości.

Podczas gdy producenci żywności już teraz narzucają rygorystyczne standardy jakości

i bezpieczeństwa, nawet najmniejszy błąd może mieć dziś poważne konsekwencje dla wizerunku firmy lub marki – mówi Dominika Puszczyńska, Product Manager X-ray Inspection Systems w Ishida Europe.

Dlatego też IX-PD został opracowany, aby zaoferować firmom najlepszą czułość i pełne zaufanie do skuteczności ich procedur kontroli jakości. Jesteśmy niezwykle dumni, że ten znaczący postęp w technologii kontroli rentgenowskiej został doceniony poprzez zdobycie tej prestiżowej nagrody.

*IX-PD oznacza aparat rentgenowski z podwójną energią zliczania fotonów. Ten nowy rodzaj technologii wykrywania promieniowania rentgenowskiego, podwójne przetwarzanie energii w połączeniu z nowym czujnikiem, osiąga wysoką czułość zarówno w przypadku bardzo małych, jak i mało gęstych ciał obcych.

Opracowano na podstawie informacji firmy Ishida Europe