Firma Thimm została wyróżniona dwoma nagrodami w konkursach za ekspozytory i opakowania dla ekopiekarni Zemanka. W październiku te zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju opakowania tekturowe zostały nagrodzone czeskim Obalem Roku. Ekspozytory wygrały także ostatnio w dwóch kategoriach międzynarodowego konkursu POPAI CE Award. Obydwa produkty wspierają sprzedaż niepakowanych wypieków w handlu detalicznym.
Thimm opracował i wyprodukował pojemnik z tektury falistej, który pozwala zaoferować w handlu luzem ciastka czeskiej ekopiekarni Zemanka. Dwuczęściowy pojemnik składa się z zewnętrznego kartonu z tektury falistej i opakowania wewnętrznego, które mieści towar luzem.
Do produkcji opakowania wewnętrznego wykorzystywana jest tektura falista „foodWave“, która nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Pojemnik został tak skonstruowany, że wypieki przesuwają się do przodu i są w każdej chwili gotowe do wyjęcia. Zamykana pokrywa zabezpiecza niezapakowaną żywność przed wpływami zewnętrznymi. Wypustki znajdujące się na zewnętrznych bokach opakowania zapewniają stabilność przy układaniu w stos i tworzą podstawę ekspozytora.
Ekspozytor dla Zemanki został skonstruowany przez czeskich projektantów tak, żeby można było go modyfikować i wykorzystywać jednocześnie trzy pojemniki lub sześć. Sprzedawcy mogą więc wybrać, ile różnych smaków niepakowanego towaru będą oferować. Wewnętrzne opakowanie z certyfikowanej tektury falistej foodWave może zostać łatwo wymienione przez sprzedawcę po sprzedaniu produktu. W połączeniu z toperem, cokołem i stopą cokołu z hydrofobowej tektury falistej opakowania te tworzą efektywny i zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju ekspozytor do długoterminowego stosowania. Pojemnik na materiały informacyjne i torebki został umieszczony z przodu ekspozytora.
W czeskim konkursie opakowań Obal Roku corocznie nagradzane są innowacyjne opakowania i ekspozytory, które otrzymują tytuł „Opakowanie Roku”. 24 października 2019 r. Thimm otrzymał w Pradze za swoje produkty opakowaniowe nagrodę w kategorii "Food". Ponadto za tę koncepcję ekspozytora Thimm został nagrodzony 21. listopada 2019 r. nagrodą POPAI CE Award. W tym środkowoeuropejskim konkursie rozwiązanie zwyciężyło w kategoriach „Traditional POPs - Ecological Concepts“ oraz „Best POPs from Paper-based Material“.
Źródło: Thimm