Naukowcy stworzyli odpowiednik PET z bioodpadów
1 Jan 1970 13:47

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Naukowcy ze szwajcarskiego Federalnego Instytutu Technologicznego wyprodukowali tworzywo przypominające PET z niejadalnych części roślinnych. Badacze poinformowali, że ich materiał jest trwały, odporny na wpływ temperatury i nieprzepuszczalny dla gazów takich jak tlen, a zatem ma potencjał jako surowiec do produkcji opakowań spożywczych. Dzięki swej strukturze może być poddawany procesom chemicznego recyklingu, a w warunkach naturalnych rozpada się na cukry proste.

Zasadniczo po prostu „ugotowaliśmy” zdrewniałe i inne niejadalne materiały roślinne, np. odpady rolnicze, w tanich chemikaliach, i w jednym kroku wyprodukowaliśmy prototyp tworzywa - wyjaśnił prof. Jeremy Luterbacher z Politechniki Federalnej w Lozannie (EPFL). Dzięki zachowaniu nietkniętej struktury cukrów w strukturze molekularnej tworzywa chemicznie jest on znacznie prostszy od obecnych alternatyw.

Technologia opiera się na odkryciu, które Luterbacher i jego koledzy opublikowali w 2016 roku, gdy stwierdzili, że dodanie aldehydu może ustabilizować pewne frakcje materiału roślinnego i zapobiec ich zniszczeniu w trakcie ekstrakcji. Zmiana sposobu wykorzystania chemikaliów pozwoliła naukowcom przekształcić nowy biopochodny związek chemiczny w prototyp tworzywa sztucznego.

Dzięki zastosowaniu innego aldehydu - kwasu glioksylowego zamiast formaldehydu - mogliśmy po prostu przyczepić "lepkie" grupy po obu stronach cząsteczek cukru, co następnie pozwala im działać jako plastikowy budulec - mówi Lorenz Manker, pierwszy autor badania. Dzięki zastosowaniu tej prostej techniki jesteśmy w stanie przekształcić w plastik nawet 25% masy odpadów rolniczych lub 95% oczyszczonego cukru.

Naukowcy wierzą, że własności nowego materiału umożliwią jego szerokie zastosowanie, od opakowań i tekstyliów po medycynę i elektronikę. Badacze twierdzą, że wyprodukowali z niego folię opakowaniową, włókna materiałowe oraz filamenty do druku 3D.

Tworzywo to ma bardzo interesujące właściwości, zwłaszcza w przypadku takich zastosowań jak pakowanie żywności - mówi Luterbacher. Tym, co czyni je wyjątkowym, jest obecność nienaruszonej struktury cukru. To dlatego jest ono niezwykle łatwe w produkcji, ponieważ nie trzeba modyfikować tego, co daje natura, i szybko się rozpada, ponieważ może powrócić do formy cząsteczki, która występuje powszechnie w środowisku.

Opracowano na podstawie informacji serwisu PackagingEurope