Nowe opakowania ograniczą emisję CO2 o 1/3
1 Jan 1970 11:00

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Viipurilainen Kotileipomo to niemal 100-letni zakład piekarniczy stosujący tradycyjne metody wypieku ciastek i chlebów rzemieślniczych z lokalnych składników. Piekarnia poszukiwała nowej metody pakowania ciastek. Ograniczenie wpływu opakowań na środowisko oraz możliwość szybkiego i łatwego składania pudełek były podstawowymi założeniami tego projektu.

Dzięki współpracy Viipurilainen Kotileipomo i zespołu projektantów opakowań Metsä Board z Centrum Doskonałości Metsä Board powstało opakowanie na wyroby piekarnicze, które efektywnie wykorzystuje materiały i w 100% nadaje się do recyklingu. Nowe, przyciągające wzrok opakowanie obniża zużycie materiałów o 25%, a emisję dwutlenku węgla o 34% w porównaniu z poprzednim opakowaniem. Jednocześnie piekarnia mogła zmniejszyć zużycie tworzyw sztucznych rezygnując z tektury powlekanej PE. Oprócz korzyści dla środowiska naturalnego, konstrukcja nowego pudełka na pieczywo sprawia, że jego składanie jest szybsze i łatwiejsze.

Zgodność opakowań z zasadami zrównoważonego rozwoju jest ważna dla nas i dla naszych klientów. Cieszymy się z tego, że możemy propagować ograniczanie zużycia tworzyw sztucznych i promować recykling. Cały proces rozwoju produktu został przeprowadzony w planowy sposób w Centrum Doskonałości, a nowe stylowe opakowanie zostało błyskawicznie wprowadzone na rynek – stwierdził Teppo Ylä-Hemmilä, projektant pieczywa i dyrektor ds. innowacji w Viipurilainen Kotileipomo.

Nowa koncepcja jest świetnym przykładem innowacyjnych rozwiązań uzyskiwanych dzięki wspólnej burzy mózgów. Podczas projektowania opakowania w naszym Centrum Doskonałości wykorzystaliśmy wirtualny model, aby szybko i precyzyjnie zwizualizować materiał, konstrukcję i jej wytrzymałość – powiedział Ilkka Harju, Packaging Services Director, EMEA and APAC, Metsä Board.

Opakowanie pieczywa jest wykonane z pokrytej powłoką dyspersyjną lekkiej tektury barierowej MetsäBoard Prime FBB EB, która może być poddawana recyklingowi w ramach obiegu odpadów ze zbiórki papieru lub tektury. Tektura MetsäBoard Prime FBB EB jest gruba i odporna na tłuszcz, co ma kluczowe znaczenie w przypadku produktów spożywczych o dużej zawartości tłuszczu, takich jak ciastka i ciasta.

Opracowano na podstawie informacji firmy Metsä Board