Nowy x-ray od Ishida
1 Jan 1970 08:43

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ishida wprowadza na rynek najwyższej klasy system kontroli rentgenowskiej, wyposażony w nowy czujnik i udoskonaloną technologię przetwarzania obrazu, pozwalające osiągnąć najwyższy poziom czułości wykrywania. Ishida IX-PD z doskonałą dokładnością wykrywa zarówno ciała obce o małej gęstości, jak i ciała obce o bardzo małych rozmiarach, umożliwiając producentom utrzymanie wysokich wskaźników wydajności.

W połączeniu ze sprawdzoną technologią algorytmu genetycznego (GA) i technologią Dual Energy, nowa maszyna zapewnia maksymalnie wysoką rozdzielczość i obraz bardziej dokładny niż konwencjonalne systemy rentgenowskie. Dzięki temu urządzenie Ishida IX-PD zapewnia lepsze wykrywanie przedmiotów o niskiej gęstości, w tym kości w filetach rybnych, a także drobnych ciał obcych, takich jak fragmenty drutu ze stali nierdzewnej. Ponadto nowy model jest w stanie niezawodnie wykrywać ciała obce w zastosowaniach, gdzie produkty nakładają się na siebie lub są pionowo ustawione w opakowaniu. 

Podczas testów, model IX-PD wykazał prawie 100 - procentową skuteczność w wykrywaniu kości w różnych produktach, w tym w kurczaku, mięsie pokrojonym w kostkę i w kiełbasach, co - w porównaniu z istniejącymi technologiami rentgenowskimi - stanowi wzrost z 40% do 100%. 

IX-PD o zwiększonej wydajności został zaprojektowany z myślą o wysoce wydajnych liniach produkcyjnych, na których występuje tendencja do nakładania się gęsto upakowanych produktów spożywczych, co utrudnia wykrycie drobnych zanieczyszczeń.

Udoskonalone możliwości wykrywania IX-PD dodatkowo minimalizują potrzebę ręcznej kontroli, a zdolność urządzenia do rozpoznawania różnic między żywnością a ciałami obcymi z dużą dokładnością zmniejsza liczbę fałszywych wykryć. W ten sposób firmy mogą utrzymywać rygorystyczne procedury kontroli jakości bez uszczerbku dla przepustowości linii.

Rozumiemy jak ważne jest obecnie dla firm przywiązanie do jakości i rygorystycznych standardów, które stosują w całej swojej działalności; mimo to najmniejszy błąd może mieć poważne konsekwencje zarówno dla wizerunku firmy jak i marki, szczególnie biorąc pod uwagę wpływ mediów społecznościowych — wyjaśnił Sibtain Naqvi, menedżer ds. produktów rentgenowskich w Ishida Europe.

To było siłą napędową rozwoju naszego nowego modelu IX-PD, który stanowi prawdziwy krok naprzód w systemach kontroli rentgenowskiej. Zastosowana w nim nowa technologia zapewnia najlepszą jak dotąd czułość, dając producentom pełne zaufanie do skuteczności ich procedur kontroli jakości.

Technologia Direct Conversion umożliwia bezpośrednią konwersję promieni rentgenowskich na elektrony zamiast przez fotodiodę. Usunięcie jednego z etapów w procesie kontroli zwiększa efektywność energetyczną IX-PD. Maksymalna moc wyjściowa systemu wynosi 300 W, podczas gdy napięcie lampy wynosi od 25 do 75 kV, a technologia samouczenia GA firmy Ishida dostosowuje ją do dokładnych wymagań wykrywanych ciał obcych. Energooszczędna praca pomaga również wydłużyć okres trwałości lampy rentgenowskiej.

Ishida IX-PD będzie dostępny w dwóch rozmiarach, aby spełnić wymagania bardzo różnorodnej gamy produktów i rozmiarów opakowań. Opcje szerokości 360 mm i 450 mm zapewniają elastyczność w detekcji, od niepakowanych produktów mięsnych po żywność w opakowaniach, w których produkty zachodzą na siebie. Oba oferują kompaktowe wymiary dla łatwej integracji z liniami pakującymi. Wodoodporna konstrukcja IP66 zapewnia pełną ochronę przed zmywaniem dla maksymalnej higieny.

Podobnie jak wszystkie systemy kontroli rentgenowskiej Ishida, model IX-PD ma również możliwość wykonywania innych funkcji kontroli jakości, w tym szacowania wagi i identyfikacji uszkodzonych produktów, opakowań lub brakujących elementów.

Wprowadzenie na rynek IX-PD to kolejny kamień milowy w rozwoju technologii rentgenowskiej firmy Ishida” — podsumował Sibtain Naqvi. „Jego wysoka dokładność wykrywania najtrudniejszych produktów i ciał obcych zapewnia producentom żywności spokój oraz maksimum bezpieczeństwa - podsumował.

Opracowano na podstawie informacji firmy Ishida