O produkcji bezpiecznych opakowań
1 Jan 1970 13:20

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

W ostatnich latach redakcje miesięczników Opakowanie i Poligrafika regularnie podejmowały tematykę bezpiecznych opakowań – zarówno w formie artykułów problemowych zamieszczanych na swych łamach, jak również corocznej konferencji odbywającej się w Warszawie – dostrzegając rolę, jaką przywiązują do nich producenci towarów i konsumenci. Najnowsza, już 7. edycja konferencji Bezpieczne Opakowanie organizowanej przez redakcję Opakowania, odbędzie się w stołecznym hotelu Intercontinental w dniu 14 listopada br.

Miło nam donieść, że na szlak przetarty przez naszą redakcję wkracza w tym roku Polska Izba Opakowań, która 26 września 2017 r. - w trakcie targów żywności POLAGRA FOOD i POLAGRA TECH oraz towarzyszącym im targom opakowań żywności PAKFOOD – zainicjuje własną konferencję „Bezpieczne opakowania żywności”.

W trakcie 4-godzinnego spotkania z prelekcjami na tematy dotyczące m.in.: trwałości żywności jako determinanty w projektowaniu opakowań; bezpieczeństwa opakowań na żywność wykonanych z tworzyw sztucznych; nowoczesnych technologii pakowania żywności; barierowości i szczelności opakowań produktów spożywczych; roli opakowań aktywnych i inteligentnych w zabezpieczaniu żywności, a także zmian przepisów dotyczących bezpieczeństwa opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością, wystąpią przedstawiciele środowiska naukowego (COBRO-Instytutu Opakowań, Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie) oraz przedstawiciele firm sponsorujących Konferencję.

Wydarzenie odbędzie się w Centrum Konferencyjnym Międzynarodowych Targów Poznańskich. Organizatorzy proszą o przesyłanie zgłoszeń uczestnictwa do 15 lipca br. Szczegóły dostępne są na stronie Polskiej Izby Opakowań.

Na podstawie informacji PIO opracował TK