Opakowania spożywcze dla lepszych systemów żywnościowych
1 Jan 1970 09:07

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Firma Stora Enso opublikowała swoje najnowsze badania, rzucające - jak podkreśla - nowe światło na znaczenie opakowania w kontekście zwiększenia proekologiczności systemów żywnościowych. W raporcie zatytułowanym „Opakowania spożywcze dla lepszych systemów żywnościowych” firma wskazuje 13 czynników wpływających na łańcuch wartości związany z opakowaniem spożywczym. Sugerowane przez firmę zmiany, stymulowane przez innowacje i ścisłą współpracę jego uczestników, mają zwiększyć neutralność klimatyczną, bioróżnorodność i rozwój społeczny.

Stora Enso podkreśla, że bazujące na włóknach drzewnych opakowanie stanowi podstawę zrównoważonych systemów żywnościowych, głównie z uwagi na odnawialność surowca, z jakiego jest wykonane, możliwość jego odzysku i niezawodność w kontekście zabezpieczenia znajdującej się w środku żywności. W swoim raporcie firma wskazuje na nową rolę, jaką ma spełniać opakowanie w walce z ukrytymi kosztami socjalnymi i gospodarczymi tworzonymi przez współczesne systemy żywnościowe. Zdaniem Stora Enso kluczowym zagadnieniem jest zwiększenie ich proekologiczności poprzez działania takie jak: wspieranie i promowanie zdrowego trybu odżywiania, ograniczanie marnowania żywności oraz rozwijanie nowych materiałów opakowaniowych - kompostowalnych bądź bazujących na odpadach.

Tiina Pursula, SVP Sustainability w firmie Stora Enso, mówi: Systemy żywnościowe odgrywają kluczową rolę w stworzeniu i zabezpieczeniu cyrkularnej przyszłości, bazującej na bioróżnorodności i przyjaznej klimatowi. Musimy bliżej się im przyjrzeć stosując holistyczne podejście i zastanowić się, w jaki sposób każdy z nas może przyczynić się do wprowadzenia zmian, choćby w kontekście zdrowszego, bazującego na surowcach roślinnych trybu odżywiania się czy zapobiegania marnowaniu żywności. Dzięki temu będziemy w stanie znacząco zmienić sposób wytwarzania, transportu i konsumpcji produktów spożywczych.

Stora Enso wskazała w swoim raporcie 13 obszarów, w których upatruje największe możliwości wpływu na ww. kwestie. W publikacji przedstawiono warunki, jakie - zdaniem firmy - należy spełnić dla każdego ze wspomnianych obszarów, by owe zmiany mogły być skutecznie wprowadzone. Stora Enso wymienia tu m.in. innowacje, technologię, finanse a także „dobre praktyki” w zakresie bardziej wydajnego sortowania odpadów, zwiększanie wskaźnika recyklingu oraz stworzenie całego rynku surowców pochodzących z drugiej ręki, co poprawiłoby ich cyrkularność zgodną z zasadami GOZ. Wskazane przez firmę obszary i warunki oddziaływania wymagają też - co podkreślono w raporcie - zaangażowania wielu stron i interesariuszy, by cały projekt mógł zakończyć się sukcesem.

Phillip Hanefeld, SVP ds. innowacji i działalności badawczo-rozwojowej w firmie Stora Enso, dodaje: W ramach całego łańcucha wartości uwzględniającego obszar opakowań, a nawet poza nim, mamy już obecnie odpowiednią wiedzę w zakresie innowacji, która pozwala nam wykorzystywać wskazane w raporcie możliwości i przyspieszać tym samym proces przekształcania całego systemu żywnościowego. Żywimy głęboką nadzieję, że przekazane w tej publikacji informacje wpłyną na zacieśnienie więzów i bliższą, tak konieczną współpracę pomiędzy różnymi podmiotami. To zaś pozwoli na zoptymalizowane wykorzystywanie naszych wspólnych zasobów i uczyni sugerowane w raporcie zmiany realnymi.

Raport wskazuje na konieczność współpracy czołowych producentów i firm działających w sektorach żywności i napojów. Stora Enso zorganizowała w ostatnim czasie webinarium, podczas którego zaprezentowane zostały wyniki zamówionych przez nią badań (z nagraniem można zapoznać się klikając w link https://info.storaenso.com/pm/food-packaging-for-better-food-systems-webinar-recording). Firma chce bowiem - jak zapewnia - w dalszym ciągu odgrywać rolę lidera w adoptowaniu i integrowaniu odnawialnych, bazujących na włóknach materiałów w różnego rodzaju rozwiązaniach opakowaniowych, a tym samym - w strategicznym przekształcaniu obecnych systemów żywieniowych.

Raport zawierający wyniki badań dostępny jest na dedykowanej stronie internetowej https://info.storaenso.com/download-food-systems-paper

Opracowano na podstawie informacji firmy Stora Enso