Orkla zwiększa produkcję dzięki technologii firmy Sidel
1 Jan 1970 09:50

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dzięki przejściu na nowy wzór opakowania PET i zastosowaniu zintegrowanego rozwiązania Sidel do napełniania opakowań z rozdmuchem, firma Orkla zwiększyła bezpieczeństwo i wydajność produkcji ketchupu, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów w zakresie wyrobów zdrowszych i przyjaznych dla środowiska.

  Orkla Foods, część Nordic Orkla Group, jest liderem na rynku producentów ketchupu, sosów i dressingów, sprzedającym markowe produkty w Europie Środkowej, krajach bałtyckich i nordyckich. Główna fabryka ketchupu grupy w Fågelmara, w południowo-wschodniej Szwecji, produkuje trzydzieści milionów butelek ketchupu rocznie według dwudziestu różnych receptur.

W kategorii sosów i dressingów wzrosło zapotrzebowanie konsumentów na zdrowszy ketchup z mniejszą ilością cukru, soli, konserwantów i wyprodukowany z odpowiedzialnie pozyskiwanych składników. Analogicznie, istnieje zapotrzebowanie na wygodne i atrakcyjne opakowania jednostkowe, zapewniające konsumentom pozytywne doznania, a jednocześnie wyróżniające marki. Ponadto, ponieważ konsumenci są coraz bardziej zaniepokojeni kwestiami środowiskowymi, opakowania nadające się do recyklingu są również niezbędne do zapewnienia sprzedaży i ostatecznie zdobycia udziału w rynku.

Aby osiągnąć te cele rynkowe, firma Orkla współpracowała z firmą Sidel, by dostosować swój obecny model produkcji tak, aby zwiększyć moce produkcyjne i efektywność kosztową przy jednoczesnym zmniejszeniu wpływu na środowisko.

Wszystko tkwi w butelce

Aby sprostać wymaganiom konsumentów Orkla przeprojektowała swój asortyment opakowań, zastępując cylindryczne butelki PP (polipropylenowe) nowoczesnymi płaskimi prostokątnymi opakowaniami PET. Nowe, łatwe w użyciu kształty umożliwiają użytkownikom całkowite opróżnienie butelki i zapobiegają niepotrzebnemu marnowaniu żywności.

Ponadto nowe butelki PET są do 30% lżejsze niż poprzednie butelki PP. Orkla zwiększyła również swoje zasługi w zakresie zrównoważonego rozwoju, ponieważ butelki składają się w co najmniej 25% z rPET (PET pochodzącego z recyklingu), przy czym producent ketchupu dąży do wykorzystania 50% w przyszłości.

Wcześniej butelki były rozdmuchiwane poza firmą i wysyłane od dostawcy z Wielkiej Brytanii, ale teraz preformy są pozyskiwane lokalnie w Szwecji, co skutkuje 90% redukcją emisji CO2 spowodowanej transportem. Butelki o nowym kształcie są teraz rozdmuchiwane we własnym zakresie, co zapewnia większą kontrolę nad ich jakością i zarządzaniem zapasami. Orkla wykorzystuje technologię preferencyjnego ogrzewania Sidel, która optymalizuje dystrybucję PET, umożliwiając jednocześnie asymetryczne rozciąganie potrzebne do rozdmuchiwania płaskich i profilowanych pojemników.

Przejście na bardziej nowoczesne i zrównoważone butelki PET w celu modernizacji naszych marek ketchupu zostało pozytywnie przyjęte przez konsumentów, co zaowocowało wzrostem sprzedaży i udziałów w rynku - powiedział Per Samuelsson, Project and Process Developer w zakładzie Fågelmara firmy Orkla Foods. Zmniejszenie kosztów zaopatrzenia wpłynęło również korzystnie na naszą rentowność.

Przejście na ultra czystą technologię napełniania Combi

Aby odpowiedzieć na zapotrzebowanie na zdrowsze produkty, Orkla chciała usunąć dodatki ze swoich produktów.

Kiedy rozważaliśmy zmianę naszej receptury i temperatury napełniania, obawialiśmy się, że zmieni to smak i jakość produktów, które nasi klienci pokochali i których oczekują od Orkli. Dzięki współpracy z Sidel mogliśmy zapewnić, że zachowamy nasz oryginalny profil smakowy, jednocześnie dostarczając produkt, który jest zdrowszy i bardziej przyjazny dla środowiska - dodał Per Samuelsson.

Zastępując przestarzałą technologię napełniania producent ketchupu celowo odszedł od procesu napełniania na gorąco, który wykorzystuje temperatury powyżej 85°C, aby zapewnić stabilność produktu i higieniczną produkcję, ale który również pochłaniaa ogromne ilości energii.

Dzięki zastosowaniu aseptycznego zbiornika buforowego, nowa konfiguracja nie tylko pozwala na napełnianie w temperaturze otoczenia z mniejszą ilością konserwantów w recepturze, ale także zmniejsza ogólne zużycie energii na linii produkcyjnej i pakującej. Ponadto nie jest zużywana woda, ponieważ nie ma już potrzeby chłodzenia pojemników.

Ponieważ partia produktu jest teraz bezpiecznie przechowywana w aseptycznym zbiorniku podczas produkcji i wymiany butelek na linii pakującej, przyniosło to dwie kluczowe korzyści. Po pierwsze, nastąpiło zmniejszenie ilości odpadów, a po drugie, zmiany wykonywane przez operatorów Orkla są płynne i wymagają mniej czasu na realizację zadania.

Firma Sidel dostarczyła tę ultra czystą technologię napełniania w warunkach otoczenia w ramach zintegrowanego rozwiązania Combi łączącego funkcje rozdmuchu i zakręcania. Dzięki systemowi sterylizacji preform Predis wbudowanemu w dmuchawę i suchej dekontaminacji zakrętki w zakręcarce wymagania jakościowe oraz dotyczące bezpieczeństwa firmy Orkla są również w pełni spełnione. Predis blow-fill-cap Combi integruje wszystkie operacje i transfery (preformy, butelki i zakrętki) w unikalnej, bezpiecznej obudowie, unikając ryzyka skażenia.

To globalne rozwiązanie pozwoliło na zwiększenie wydajności produkcji z sześciu ton na godzinę do dziewięciu ton na godzinę bez dodatku konserwantów. Osiągając wielkość produkcji w krótszym czasie, Orkla skorzystała z możliwości wprowadzenia na swoją linię nowych formatów i receptur.

Firma Sidel była w stanie wykorzystać swoje wieloletnie doświadczenie w branży sosów i dressingów, aby wesprzeć firmę Orkla w osiągnięciu nadrzędnych celów, jakimi są zdrowie, nowoczesność i wydajność - skomentował Sharma Abhinav, kierownik ds. klientów w dziale Żywności Przeznaczonej do Użytku Gospodarstwa Domowego i Środków Higieny Osobistej w Wielkiej Brytanii, Irlandii i Skandynawii.

Opracowano na podstawie informacji firmy Sidel