Zrównoważony rozwój od zawsze był i jest bardzo ważnym zagadnieniem w działalności firmy Nordsee. Czołowy dostawca specjałów rybnych w Europie przechodzi teraz na nowe, ekologiczne opakowania z tektury falistej. Opakowania będą stosowane w sieci restauracji przy sprzedaży na wynos i zastąpią dotychczasowe opakowania z tworzywa sztucznego.
Firma Nordsee z siedzibą w Bremerhaven oferuje w ponad 350 punktach na terenie całych Niemiec dania rybne do spożycia na miejscu i na wynos. Z myślą o bezpiecznym i przyjaznym dla środowiska transporcie bagietek, burgerów i innych produktów, mogące pochwalić się bogatą tradycją przedsiębiorstwo zwróciło się z prośbą o pomoc do firmy Thimm. Celem prac rozwojowych było znalezienie ekologicznych alternatyw dla istniejących opakowań z aluminium i tworzywa sztucznego.
Projektanci opakowań na przekąski firmy Nordsee postawili na papiery „ComBa” z trwałą powłoką na bazie wody. Ten papier do produkcji tektury falistej przeznaczonej do bezpośredniego kontaktu z żywnością, tzw. foodWave, nie zawiera emulgatorów ani rozpuszczalników i niezawodnie chroni przed cieczami i tłuszczami. Pudełka na przekąski są obecnie produkowane w dwóch rozmiarach, dzięki czemu znajdzie się w nich miejsce na wszystkie rodzaje burgerów, bagietek, burritos i wrapów. Dzięki wysokiej stabilności materiałowej fali F pudełka, przy takiej samej specyficznej masie powierzchniowej, za to niższej cenie, mają właściwości podobne do surowego kartonu litego. Ponadto pudełka na przekąski dzięki fali F charakteryzują się dobrą drukowalnością, ponieważ niewielka podziałka fali tworzy płaską powierzchnię. Druk wykonano w technologii flexo postprint. Pudełka można sztaplować, a ponadto są one wyposażone w składane klapy, które pozwalają odprowadzić wydostającą się parę.
Firma Thimm opracowała dodatkowo trzyczęściowe pudełko do pakowania na wynos dań z talerzy, takich jak na przykład filet z gładzicy z ziemniakami i sosem remouladowym: składa się on z opatrzonego nadrukiem pudełka z pokrywką na rybę oraz zmiennych tacek 1/2 i 1/4 na dodatki i sosy. Pudełka te są również produkowane z materiału foodWave z falą F, a warstwy wewnętrzne są dodatkowo wykonane z papieru z powłoką barierową „ComBa”. Ponadto tacki można wykorzystać do ponownego podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej.
Po użyciu nowe opakowania Nordsee można wrzucać do pojemników na makulaturę. W ten sposób trwałe opakowanie staje się cennym surowcem wtórnym, z którego można ponownie wyprodukować papier. Obok nowych tacek na dania na wynos, ze zintegrowanymi uchwytami na napoje, które są obecnie produkowane przez firmę Thimm, już wkrótce pojawią się kolejne wspólne rozwiązania w zakresie opakowań odpornych na wysokie temperatury.
Opracowano na podstawie informacji firmy Thimm