Organizacje ekologiczne coraz częściej zwracają uwagę na liczne zagrożenia dla zdrowia związane z ftalanami, co prowadzi do wzrostu świadomości konsumentów i obaw związanych z wykorzystaniem plastikowych opakowań w przetworzonej żywności i napojach.
Stosowanie ftalanów w opakowaniach z tworzyw sztucznych podlega coraz większej kontroli ze względu na rosnące obawy – podsycane przez wyniki badań - przed negatywnym wpływem tych chemikaliów na ludzkie zdrowie, wynika z informacji firmy analitycznej GlobalData. Obawy te doprowadziły do podjęcia działań prawnych przez organizacje ochrony środowiska, takie jak Earthjustice i Environmental Defense Fund, przeciwko Amerykańskiemu Departamentowi d/s Leków i Żywności (FDA) w związku z rzekomą odmową zajęcia się regulacjami dotyczącymi tej kwestii.
Jednym z istotnych zagrożeń dla zdrowia związanych z tworzywami sztucznymi jest tendencja do pochłaniania przez nie smaków, kolorów i zapachów, co w konsekwencji budzi obawy o potencjalne przenikanie szkodliwych chemikaliów do żywności i napojów pakowanych z użyciem tego materiału.
Chris Rowland, konsultant ds. opakowań i analityk w GlobalData, komentuje: Unia Europejska wprowadziła zakaz lub nałożyła ograniczenia na niektóre związki ftalanów, które wchodzą w kontakt z żywnością, co jest działaniem regulacyjnym przyjętym przez inne kraje, takie jak Wielka Brytania i Kanada. Aby zabezpieczyć swój opakowaniowy potencjał na przyszłość, firmy z sektora FMCG mogą badać innowacyjne alternatywy, w tym papier lub materiały pochodzenia roślinnego, niezależnie od spóźniających się regulacji w USA. Chociaż początkowo zmiana ta może wiązać się z wyższymi kosztami, rosnąca świadomość konsumentów na temat zagrożeń dla zdrowia związanych z opakowaniami z tworzyw sztucznych, w połączeniu z coraz silniejszym preferowaniem zrównoważonych rozwiązań opakowaniowych i zaostrzeniem globalnych przepisów dotyczących stosowania opakowań plastikowych, sugeruje, że brak dostosowania może prowadzić do niekorzystnych warunków konkurencji w dłuższym przedziale czasowym.
Obawy dotyczące zdrowia fizycznego i sprawności fizycznej mogą mieć wpływ na wybór opakowań
Według najnowszego badania konsumenckiego przeprowadzonego przez GlobalData w czwartym kwartale 2024 r., prawie połowa (47%) globalnych konsumentów jest „bardzo” lub „dość” zaniepokojona swoją sprawnością fizyczną i zdrowiem.
W tym samym badaniu podkreślono również, że ponad 50% konsumentów jest „bardzo” lub „dość”
zaniepokojonych ilością przetworzonej żywności z kategorii „mięso”, „posiłki paczkowane” oraz „żywność/napoje dla dzieci”, którą spożywają sami lub którymi częstują innych ludzi.
Rowland kontynuuje: Konsumenci, którzy troszczą się o swoją sprawność fizyczną i spożycie przetworzonej żywności, są zazwyczaj bardziej otwarci na alternatywy dla plastikowych opakowań. W związku z tym przed producentami towarów konsumenckich w opakowaniach pojawia się okazja, aby odpowiedzieć na te obawy, dostarczając opakowania wolne od ftalanów, i wyraźnie informować o tym na opakowaniu oraz współpracować z dostawcami opakowań w celu wprowadzenia pionierskich innowacji w zakresie papieru i biodegradowalnych opakowań do przetworzonej żywności.
Kategorie „wolne od ftalanów” kojarzone z produktami higieny osobistej
Obecnie deklaracje o opakowaniach „phthalate-free” (czyli wolne od ftalanów) są kojarzone głównie z produktami z kategorii higieny osobistej, w tym mydłami, kosmetykami i produktami do pielęgnacji skóry. Do czołówki tej inicjatywy należą marki takie jak Ecover, MyPure i Natural Beauty. Swój akces wnoszą również niektórzy niszowi producenci żywności, stawiając na opakowania, które nie zawierają plastiku, ulegają biodegradacji i nadają się do recyklingu. Przykładem jest firma Pheasants Hill Farm z Wielkiej Brytanii, która sprzedaje szereg produktów spożywczych, w tym steki, mięso mielone i hamburgery, w torebkach niezawierających plastiku. Woreczki te są wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego, są biodegradowalne, kompostowalne i przyjazne dla oceanów.
Alternatywne formaty opakowań zyskują na różnorodności i popularności
Liczne formaty opakowań są obecnie przedstawiane jako bezpieczniejsze i bardziej przyjazne dla środowiska alternatywy względem opakowań plastikowych zawierających ftalany. Dla przykładu opakowania z grzybów wykorzystują grzybnię - strukturę korzeni tych roślin - do wiązania odpadów rolniczych w biodegradowalne materiały opakowaniowe. Metoda ta jest nie tylko bardziej zrównoważona, ale także zapewnia naturalną izolację i ochronę delikatnych towarów. Wodorosty to kolejny materiał zyskujący popularność w branży opakowań ze względu na swoje biodegradowalne właściwości i zdolność do rozkładu bez pozostawiania szkodliwych pozostałości.
Rowland dodaje: Problemy zdrowotne i środowiskowe związane z opakowaniami z tworzyw sztucznych są ważne i złożone. Rozwiązanie tych kwestii wymaga współpracy konsumentów, firm i organów regulacyjnych w celu przyjęcia zrównoważonych praktyk i alternatywnych materiałów. Wdrażając opakowania papierowe i inne alternatywne materiały, marki mogą dostosować się do preferencji konsumentów, przestrzegać przepisów i wykazać swoje zaangażowanie w zdrowie, dobre samopoczucie i zrównoważony rozwój.
Opracowano na podstawie informacji firmy GlobalData