Rosną obawy związane z ftalanami w opakowaniach plastikowych
4 Mar 2025 08:00

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Organizacje ekologiczne coraz częściej zwracają uwagę na liczne zagrożenia dla zdrowia związane z ftalanami, co prowadzi do wzrostu świadomości konsumentów i obaw związanych z wykorzystaniem plastikowych opakowań w przetworzonej żywności i napojach.

Stosowanie ftalanów w opakowaniach z tworzyw sztucznych podlega coraz większej kontroli ze względu na rosnące obawy – podsycane przez wyniki badań - przed negatywnym wpływem tych chemikaliów na ludzkie zdrowie, wynika z informacji firmy analitycznej GlobalData. Obawy te doprowadziły do podjęcia działań prawnych przez organizacje ochrony środowiska, takie jak Earthjustice i Environmental Defense Fund, przeciwko Amerykańskiemu Departamentowi d/s Leków i Żywności (FDA) w związku z rzekomą odmową zajęcia się regulacjami dotyczącymi tej kwestii.

Jednym z istotnych zagrożeń dla zdrowia związanych z tworzywami sztucznymi jest tendencja do pochłaniania przez nie smaków, kolorów i zapachów, co w konsekwencji budzi obawy o potencjalne przenikanie szkodliwych chemikaliów do żywności i napojów pakowanych z użyciem tego materiału.

Chris Rowland, konsultant ds. opakowań i analityk w GlobalData, komentuje: Unia Europejska wprowadziła zakaz lub nałożyła ograniczenia na niektóre związki ftalanów, które wchodzą w kontakt z żywnością, co jest działaniem regulacyjnym przyjętym przez inne kraje, takie jak Wielka Brytania i Kanada. Aby zabezpieczyć swój opakowaniowy potencjał na przyszłość, firmy z sektora FMCG mogą badać innowacyjne alternatywy, w tym papier lub materiały pochodzenia roślinnego, niezależnie od spóźniających się regulacji w USA. Chociaż początkowo zmiana ta może wiązać się z wyższymi kosztami, rosnąca świadomość konsumentów na temat zagrożeń dla zdrowia związanych z opakowaniami z tworzyw sztucznych, w połączeniu z coraz silniejszym preferowaniem zrównoważonych rozwiązań opakowaniowych i zaostrzeniem globalnych przepisów dotyczących stosowania opakowań plastikowych, sugeruje, że brak dostosowania może prowadzić do niekorzystnych warunków konkurencji w dłuższym przedziale czasowym.

Obawy dotyczące zdrowia fizycznego i sprawności fizycznej mogą mieć wpływ na wybór opakowań

Według najnowszego badania konsumenckiego przeprowadzonego przez GlobalData w czwartym kwartale 2024 r., prawie połowa (47%) globalnych konsumentów jest „bardzo” lub „dość” zaniepokojona swoją sprawnością fizyczną i zdrowiem.

W tym samym badaniu podkreślono również, że ponad 50% konsumentów jest „bardzo” lub „dość”
zaniepokojonych ilością przetworzonej żywności z kategorii „mięso”, „posiłki paczkowane” oraz „żywność/napoje dla dzieci”, którą spożywają sami lub którymi częstują innych ludzi.

Rowland kontynuuje: Konsumenci, którzy troszczą się o swoją sprawność fizyczną i spożycie przetworzonej żywności, są zazwyczaj bardziej otwarci na alternatywy dla plastikowych opakowań. W związku z tym przed producentami towarów konsumenckich w opakowaniach pojawia się okazja, aby odpowiedzieć na te obawy, dostarczając opakowania wolne od ftalanów, i wyraźnie informować o tym na opakowaniu oraz współpracować z dostawcami opakowań w celu wprowadzenia pionierskich innowacji w zakresie papieru i biodegradowalnych opakowań do przetworzonej żywności.

Kategorie „wolne od ftalanów” kojarzone z produktami higieny osobistej

Obecnie deklaracje o opakowaniach „phthalate-free” (czyli wolne od ftalanów) są kojarzone głównie z produktami z kategorii higieny osobistej, w tym mydłami, kosmetykami i produktami do pielęgnacji skóry. Do czołówki tej inicjatywy należą marki takie jak Ecover, MyPure i Natural Beauty. Swój akces wnoszą również niektórzy niszowi producenci żywności, stawiając na opakowania, które nie zawierają plastiku, ulegają biodegradacji i nadają się do recyklingu. Przykładem jest firma Pheasants Hill Farm z Wielkiej Brytanii, która sprzedaje szereg produktów spożywczych, w tym steki, mięso mielone i hamburgery, w torebkach niezawierających plastiku. Woreczki te są wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego, są biodegradowalne, kompostowalne i przyjazne dla oceanów.

Alternatywne formaty opakowań zyskują na różnorodności i popularności

Liczne formaty opakowań są obecnie przedstawiane jako bezpieczniejsze i bardziej przyjazne dla środowiska alternatywy względem opakowań plastikowych zawierających ftalany. Dla przykładu opakowania z grzybów wykorzystują grzybnię - strukturę korzeni tych roślin - do wiązania odpadów rolniczych w biodegradowalne materiały opakowaniowe. Metoda ta jest nie tylko bardziej zrównoważona, ale także zapewnia naturalną izolację i ochronę delikatnych towarów. Wodorosty to kolejny materiał zyskujący popularność w branży opakowań ze względu na swoje biodegradowalne właściwości i zdolność do rozkładu bez pozostawiania szkodliwych pozostałości.

Rowland dodaje: Problemy zdrowotne i środowiskowe związane z opakowaniami z tworzyw sztucznych są ważne i złożone. Rozwiązanie tych kwestii wymaga współpracy konsumentów, firm i organów regulacyjnych w celu przyjęcia zrównoważonych praktyk i alternatywnych materiałów. Wdrażając opakowania papierowe i inne alternatywne materiały, marki mogą dostosować się do preferencji konsumentów, przestrzegać przepisów i wykazać swoje zaangażowanie w zdrowie, dobre samopoczucie i zrównoważony rozwój.

Opracowano na podstawie informacji firmy GlobalData

Info o cookies. Na zarządzanych przez nas stronach wykorzystujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka) czytaj więcej o cookies akceptujesz?