System Ishida pomaga w przetwórstwie drobiarskim
1 Jan 1970 13:43

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Firma Ishida Europe wdrożyła elastyczne i efektywnie wykorzystujące przestrzeń fabryczną rozwiązanie przeznaczone dla wysokowydajnych procesów dokładnego ważenia i pakowania udek i podudzi drobiowych w jednej z wiodących brytyjskich firm spożywczych Faccenda Foods.

Jest to druga instalacja Ishida w nowoczesnym zakładzie porcjowania drobiu Faccenda w Telford, w Wielkiej Brytanii. System odważa filety drobiowe na tace, które następnie przechodzą przez system wizyjny i tester zgrzewów (Ishida Vision System oraz Seal Tester) przed finalnym procesem automatycznego pakowania w skrzynkach, realizowanym przez system IPS Ishida [„podnieś i umieść/pick and place].

Oba systemy wykorzystują pionierską technologię naważarek wielogłowicowych z podajnikami spiralnymi Ishida w znanym układzie promieniowym, ale tradycyjnie używane podajniki promieniowe zastąpiono podobnymi do korkociągu obracającymi się spiralami. Spirale odpowiadają za efektywny, kontrolowany i w pełni automatyczny posuw wkładu w kierunku zasobników.

Naważarki pracują w zespole z wszechstronnym układem dozującym (Rotobatcher Ishida), gdzie precyzyjnie odważone porcje wkładu produktowego trafiają do serii punktów pakowania na stole wsadowym; tam operator przenosi porcję na tackę i formuje ją przed procesem hermetyzacji.

Kluczową korzyścią z zastosowania kombinacji Naważarki Spiralnej z dozownikiem kołowym (Rotobatcher) jest fakt usytuowania dozownika kołowego bezpośrednio poniżej naważarki. Taki układ maksymalizuje wykorzystanie przestrzeni i pozwolił firmie Faccenda na stworzenie wysoce wydajnego stanowiska dla drobiowych udek i podudzi w czterech kombinacjach rozłożonych blisko siebie w konfiguracji kwadratu.

To z kolei zapewnia największą elastyczność w operacji pakowania, dostarczając cztery różne opcje w zależności od tego, jak ptaki zostały sklasyfikowane. Dwie naważarki spiralne wielogłowicowe z zasobnikami o pojemności 5 litrów zajmują się naważaniem udek w całości, a dwie naważarki z zasobnikami o pojemności 3 litrów stosuje się dla mniejszych podudzi.

Target wagowy dla opakowań z udkami i podudziami waha się od 900 g do 2,1 kg. W nowym systemie Ishida zmieniono pas segregujący i system pakowania, co pozwoliło na redukcję strat nadważeniowych o około 30%. Ogólna przepustowość została również poprawiona; teraz każdy operator jest w stanie obsłużyć około 3,5 kg produktu na minutę w porównaniu do 2,8 kg, wartości z poprzedniego systemu.

Na linii pakowania filetów drobiowych naważarka spiralna wielogłowicowa stosuje zasobniki 2 litrowe ze skrobakami dla zapewnienia skutecznego przepływu wkładu produktowego wysokiej lepkości, jakim są filety. Targety wagowe wynoszą od 500 g do 765 g dla linii produkującej około 40 opakowań na minutę, co swobodnie mieści się w zakresie możliwości naważarki.

W ramach rygorystycznych procedur kontroli jakości, jakie się stosuje w Faccenda, system dozoru wizyjnego Ishida (Ishida Vision System) przeprowadza szereg testów sprawdzających, w tym na obecność i położenie etykiety, poprawności danych etykiety z datą oraz czytelności kodu kreskowego.

Tester zgrzewu ( Seal Tester) stosuje delikatny ucisk do każdej zamkniętej tacki z produktem. System Ishida IPS odpowiada z kolei za szybki i efektywny proces pakowania zamkniętych tacek w skrzynkach standardu Euro (Eurocrate).

Zakład w Telford, inwestycja warta 35 milionów funtów, jest w stanie przetwarzać do 1,5 mln całych ptaków tygodniowo w tempie zaledwie dziewięciu minut (licząc od zawieszenia do szczelnego opakowania). Jest to wynik wysoce skutecznej operacji planowania i najnowszemu zautomatyzowanemu oprzyrządowaniu, dzięki którym zakład z co najmniej trzygodzinnym wyprzedzeniem wie dokładnie, jakie produkty będą przetwarzane. Kluczową zaletą systemów Ishida w tak wydajnym cyklu produkcyjnym jest możliwość szybkiego przezbrajania, które realizowane jest za pomocą przycisku przywołującego wcześniej zaprogramowane ustawienia układu zdalnego sterowania (RCU Remote Control Unit).

Współpraca Faccenda z Ishida trwa około 15 lat i rozpoczęła sie od instalacji dwóch naważarek wielogłowicowych przeznaczonych do obsługi drobiowych produktów mrożonych. „Zawsze byliśmy zadowoleni z wydajności i niezawodności urządzeń Ishida, ale tak samo ważne dla tego projektu była umiejętność wsłuchiwania się Ishida w nasze wymagania i praca z nami, tak aby zapewnić najbardziej efektywne rozwiązanie” - wyjaśnia Colin Trotman, szef ds. inżynierii w zakładzie Faccenda.

„Jako firma bardzo cenimy sobie partnerskie relacje z naszymi dostawcami. Współpracując osiągamy najlepsze rezultaty. Jest to rodzaj relacji dwukierunkowej, jaką mamy przyjemność realizować z Ishida” - dodaje kierownik operacyjny Debbie McConnell.

Źródło: Ishida