Tacka, która wykrywa patogeny w opakowaniach
1 Jan 1970 08:30

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Naukowcy z McMaster University w Kanadzie stworzyli nową tackę, która może sygnalizować obecność salmonelli lub innych niebezpiecznych patogenów w opakowaniach zawierających surową lub gotowaną żywność, taką jak drób. Nowa technologia pozwoli producentom, sprzedawcom detalicznym i konsumentom sprawdzić w czasie rzeczywistym, czy zawartość zamkniętego opakowania z żywnością jest skażona - bez konieczności jego otwierania.

Prototypowa tacka w kształcie płytkiej łódki jest pokryta bezpiecznym dla żywności odczynnikiem, który pozwala wbudowanemu czujnikowi wykryć i zasygnalizować obecność salmonelli. Technologia może zostać w prosty sposób dostosowana do wykrywania innych powszechnie występujących zanieczyszczeń przenoszonych przez żywność, takich jak pałeczki okrężnicy (E.coli oraz Listerii. Badania były wspierane przez Toyota Tsusho Canada Inc., spółkę zależną japońskiej Toyota Tsusho Corporation.

To może przynieść korzyść nam wszystkim - mówi badaczka Akansha Prasad, współautorka artykułu, w którym opisano nową tackę, opublikowanego niedawno w wydawnictwie Advanced Materials. Wierzymy, że ta technologia będzie chronić życie, pieniądze i zapobiegać odpadom spożywczym.

Pochyłe boki tacki sprawiają, że soki z żywności spływają do czujnika osadzonego w okienku na dnie. Bez konieczności przeprowadzania dodatkowych badań laboratoryjnych użytkownicy mogą zeskanować spód zapieczętowanego opakowania z pomocą pomocą telefonu komórkowego i natychmiast dowiedzieć się, czy żywność jest zanieczyszczona.

Zdaniem naukowców natychmiastowy dostęp do takich informacji pozwoliłby organom zdrowia publicznego, producentom i sprzedawcom detalicznym na szybkie śledzenie i izolowanie zanieczyszczeń. Mogłoby to ograniczyć potencjalne ryzyko poważnych infekcji, a także znacznie zmniejszyć marnotrawstwo żywności dzięki precyzyjnemu określeniu, które partie żywności należy wycofać i zniszczyć. To znacznie lepsza perspektywa niż współcześnie prowadzone, często szeroko zakrojone akcje wycofywania produktów z rynku, które kończą się marnowaniem nieskażonej żywności.

Na całym świecie każdego roku odnotowuje się około 600 milionów przypadków chorób przenoszonych przez żywność, w dużej mierze przypisywanych spożyciu produktów spożywczych skażonych patogenami. Naukowcy wierzą, że chroniąc konsumentów przed skażoną żywnością tacki pozwoliłby na znaczne oszczędności w służbie zdrowia.

Prace nad tacką prowadzone były w McMaster Global Nexus School for Pandemic Prevention & Response, placówce należącej do McMaster University. Ich współautort Tohid Didar, profesor nadzwyczajny inżynierii mechanicznej i biomedycznej, przekonuje, że czujniki w opakowaniach, które mierzą inne parametry wnętrza (np. wilgoć), zyskują dużą popularność w Japonii i innych krajach.

Didar podkreśla że zespół badawczy McMaster uczestniczący w projekcie Lab-in-a-Package koncentrował się na tym, by czujnik zanieczyszczeń był możliwie wszechstronny i tani, a tym samym miał szansę na upowszechnienie. Jest naprawdę kwestią czasu, zanim taka technologia stanie się popularna na całym świecie. Teraz, gdy udowodniliśmy, że jeden rodzaj opakowania żywności może odkryć zanieczyszczenie nawet bez otwierania, możemy dostosować go do innych form opakowań dla innych rodzajów żywności.

Możliwość połączenia opakowania i wykrywania salmonelli w ramach jednego systemu już jest bardzo obiecująca. Wskazuje również, że możemy dodać do niego sondy wykrywające inne patogeny przenoszone przez żywność, tak by opakowanie sprawdzało je wszystkie jednocześnie. To dla nas kolejny krok, nad którym już pracujemy - powiedział Yingfu Li, inny członek zespołu badawczego.

Opracowano na podstawie informacji serwisu Packaging Europe

Na zdjęciu: Akansha Prasad (z prawej) i Shadman Khan byli współautorami artykułu nt. tacki (źródło: Matt Clarke/ McMaster University).