Tetra Pak: branża potrzebuje więcej kobiet
1 Jan 1970 14:14

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Firma Tetra Pak poruszyła temat, która w zalewie codziennych informacji o nowościach produktowych i kwestiach ochrony środowiska jest praktycznie nieobecny na stronach branżowych mediów. Chodzi o potrzebę zwiększenia różnorodności płci w sektorze produkcji żywności i napojów, jeśli ma on nadzieję rozwiązać niektóre z najbardziej palących problemów, z którymi się boryka, takich jak bezpieczeństwo żywności, jej dostępność i zrównoważony rozwój.

Według raportu Światowego Forum Ekonomicznego „Gender Gap” (na temat międzypłciowej luki), kobiety zajmują zaledwie jedną trzecią stanowisk w sektorze produkcyjnym, a na wyższych stanowiskach kierowniczych ich udział spada do zaledwie 21%.

Tetra Pak dostrzega szansę dla większej liczby kobiet, które mogłyby dołączyć do branży produkcyjnej w sektorze żywności i napojów i tym samym przyczynić się do zmian transformacyjnych. Aby pobudzić innowacje w branży potrzeba wielu różnych stanowisk, od inżynierów mechaników i automatyków po mikrobiologów i specjalistów ds. legislacji.

Marie Sandin, wiceprezes ds. inżynierii i automatyki zakładowej w Tetra Pak, mówi: Nasze globalne systemy żywnościowe stoją w obliczu wielu wyzwań - w zakresie zmian klimatycznych, bezpieczeństwa żywności, higieny i dystrybucji. Możemy coś zmienić we wszystkich tych obszarach, ale nasz wpływ będzie o wiele bardziej skuteczny, jeśli zaangażujemy w ten ruch więcej kobiet.

Pandemia COVID-19 rzuciła światło na najważniejsze kwestie środowiskowe, jak również na znaczenie bezpieczeństwa i dostępności żywności, a my potrzebujemy wszystkich rąk na pokład, aby stawić czoła tym zmieniającym się wyzwaniom.

Szefowa ds. nauki o żywności dla obszaru USA i Kanady, Abigail Dagadu, dodaje: Widzę szansę dla kobiet, by przyłączyły się do dziedziny nauk o żywności i wywarły w niej swój wpływ. Spoglądając z mojego własnego doświadczenia, moją rolą jest poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań dla niektórych z najważniejszych obecnie problemów na świecie: od braku bezpieczeństwa żywnościowego i głodu po choroby metaboliczne, takie jak otyłość i cukrzyca, to szansa na wprowadzenie prawdziwych zmian społecznych i zachęcam wszystkie młode kobiety posiadające kwalifikacje w zakresie nauk ścisłych, technologii, inżynierii i matematyki (STEM) do rozważenia kariery w branży żywności i napojów.

Laurence Mott, wiceprezes wykonawczy ds. rozwoju i inżynierii w Tetra Pak, podsumowuje: Zatrudniamy wiele kobiet na kierowniczych stanowiskach w działach Automatyzacji i Cyfryzacji, Programów Zarządzania, Inżynierii Systemów oraz Materiałów i Opakowań, a nasz program dyplomowy Future Talents pomaga wdrażać nową generację kobiet inżynierów i liderów – ale ciągle pozostaje wiele do zrobienia.

Opracowano na podstawie informacji firmy Tetra Pak