Większa wydajność i bezpieczeństwo dzięki nowym klejom Henkel
1 Jan 1970 12:30

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Niemal wszystkie rynki wdrażają coraz surowsze przepisy i regulacje dotyczące bezpieczeństwa produktów, które stają się standardami w zakresie ochrony konsumentów na całym świecie. Stanowi to ogromne obciążenie dla całego łańcucha wartości, który jest zobowiązany do podporządkowania się tym przepisom. Firma Henkel, jako wiodący dostawca klejów opakowaniowych, uznaje swoją rolę i odpowiedzialność za ciągłe doskonalenie standardów bezpieczeństwa opakowań do żywności. Efektem jej działań jest m.in. nowa linia produktów Technomelt Supra Pro, która wyznacza punkt odniesienia w zakresie bezpieczeństwa żywności dla opakowań zbiorczych.

Oprócz opracowywania i dostarczania innowacyjnych, wiodących na rynku produktów, Henkel chętnie dzieli się też swoją dogłębną wiedzą w tej dziedzinie. Tylko na drodze wartościowego partnerstwa i współpracy w całym łańcuchu wartości można zapewnić rzeczywiste bezpieczeństwo opakowań żywności. Z tego powodu dla firmy kluczowe znaczenie mają narzędzia typu Food Contact Statements (raporty dotyczące kontaktu produktów z żywnością) oraz organizacja dodatkowych webinarów poświęconych temu tematowi. Wspomniane kwestie poruszają w poniższym wywiadzie dr Monika Tönnießen, szefowa działu zgodności z przepisami bezpieczeństwa żywności w firmie Henkel, oraz Jean-Baptist Milleret, kierownik działu technicznego obsługi klienta EIMEA w zakresie klejów do towarów konsumpcyjnych.

- Jak konsumenci postrzegają kwestie bezpieczeństwa produktów odnośnie opakowań przeznaczonych do kontaktu żywnością?

Dr Monika Tönnießen: W ostatnich kilku latach uwaga poświęcona opakowaniom zarówno przez producentów, jak i konsumentów – szczególnie gdy mówimy o rozwiązaniach do kontaktu z żywnością – znacząco wzrosła. Jednak musi ona być powiązana z innymi kluczowymi funkcjonalnościami: kwestie takie jak wiedza nt. zrównoważonego rozwoju, potrzeba wydłużenia czasu przydatności do spożycia pozwalająca ograniczyć ilość odpadów spożywczych, jak również ochrona żywności przed wpływem czynników zewnętrznych to najważniejsze z nich. Coraz większa świadomość konsumentów dotyczy nie tylko kupowanych produktów, ale także ich opakowań i zapewnianej przez nie ochronie. Ludzie muszą i chcą wiedzieć, co kupują i w jaki sposób opakowanie pomaga chronić zawartość i zapewnia im bezpieczeństwo. Z najnowszych badań firmy McKinsey wynika, że w ostatnich dwóch latach znacznie wzrosła społeczna świadomość dotycząca kwestii przenikania odpadów opakowaniowych – szczególnie plastikowych – do środowiska.

- Jaki wpływ na właścicieli marek i sprzedawców ma ta zmiana podejścia?

Dr Monika Tönnießen: Wielu właścicieli marek i sprzedawców w branży spożywczej już teraz koncentruje się na zwiększaniu przejrzystości i bezpieczeństwa swojej oferty produktowej. Te działania mają istotne konsekwencje dla całego łańcucha wartości branży spożywczej. Każdy przetwórca musi precyzyjnie wiedzieć, które składniki może wykorzystać w swoich produktach, ale także znać ich właściwości, które wpływają na bezpieczeństwo przechowywania produktu w opakowaniu. W efekcie niezwykle istotne jest, byśmy nie ograniczali się do poszukiwania nowych rozwiązań i tworzenia innowacyjnych, coraz bezpieczniejszych produktów, ale także wspomagali łańcuch wartości w osiąganiu jeszcze większej transparentności na drodze zapewniania niezbędnych informacji. Firma Henkel wcześnie wdrożyła tę zasadę i wykorzystuje kilka metod, by wspierać transfer wiedzy towarzyszący sprzedaży naszych innowacyjnych produktów.

- Jakie są konkretne przykłady działań Henkla na rzecz bezpieczeństwa produktów i bardziej przejrzystego przepływu informacji?

Dr Monika Tönnießen: Jako globalny lider w zakresie klejów do opakowań spożywczych Henkel od lat pracuje nad efektywnymi i dopasowanymi do indywidualnych potrzeb rozwiązaniami. Bezpieczeństwo żywności ma dla nas znaczenie priorytetowe. Nasze produkty pozwalają nam regularnie ustanawiać nowe standardy w branży i zapewniać naszym klientom, a także użytkownikom końcowym, bardzo wysokie poziomy bezpieczeństwa. Dzięki gamie Technomelt Supra Pro Henkel oferuje linię innowacyjnych, wysokowydajnych klejów typu hotmelt. Te produkty zapewniają korzyści związane z bezpieczeństwem żywności, zwłaszcza w odniesieniu do 'wrażliwej żywności', takiej jak ryże, makarony, herbaty, kakao, płatki kukurydziane czy zbożowe. Taka żywność ma długą przydatność do spożycia oraz dużą powierzchnię styku, a tym samym jest bardziej podatna na zanieczyszczenia składnikami olejów mineralnych migrujących do żywności z opakowań zewnętrznych i wewnętrznych. Ryzyko kontaminacji rośnie dodatkowo wraz z wzrostem temperatury.

Co więcej Henkel uzupełnił swoje raporty Food Contact Statements poświęcone produktom Technomelt Supra Pro o dodatkowe informacje uzyskane w jakościowych i ilościowych testach na obecność olejów mineralnych MOAH. Tym samym sprzedawcy i właściciele marek zyskali pewność, że te produkty są zgodne z obowiązkowymi wymogami legislacyjnymi.

Henkel uważnie dobiera wykorzystywane surowce i prowadzi szczegółową ocenę ryzyka, by zagwarantować użytkownikom końcowym najwyższy poziom bezpieczeństwa żywności. W celu potwierdzenia, że kleje wykorzystywane w opakowaniach wchodzących w kontakt z żywnością nie stanowią ryzyka, firma posiada również zdolność trzypoziomowej oceny bezpieczeństwa żywności, której pierwszym etapem jest szczegółowy kwestionariusz wypełniany przez dostawców surowców. W przypadkach, w których informacja przez nich zapewniana jest niewystarczająca lub gdy konkretne opakowanie wymaga wdrożenia specjalnych środków bezpieczeństwa, Henkel może skorzystać ze swych narzędzi naukowych: Analityki Korporacyjnej oraz Toksykologii. Ocena analityczna jest dokonywana na dwóch szczeblach – surowców oraz końcowego produktu.

- Jak szeroka jest gama rozwiązań do kontaktu z żywnością, dla których przeznaczona jest linia Technomelt Supra Pro?

Jean-Baptiste Milleret: Technomelt Supra Pro jest wyjątkowa pod względem swych parametrów technicznych, a także umożliwia bardziej wydajną obróbkę. Opracowując ją postawiliśmy sobie za cel optymalizację własności klejów przeznaczonych dla różnych produktów we wszystkich obszarach, w których są stosowane. Gama Technomelt Supra Pro zawiera rozwiązania dla wszystkich typów opakowań zbiorczych, takich jak pudełka zgrzewane oraz kartony, jak również do mocowania słomek i formowania pudełek. W jej skład wchodzą również kleje niskotemperaturowe. Zastosowanie takich klejów, aplikowanych w temperaturze poniżej 100°C zamiast typowych dla hotmeltów 160-190°C, zapewnia użytkownikom oszczędność energii, a tym samym zwiększa ekologiczność ich procesów produkcyjnych. Opakowania o wymagających powierzchniach, takie jak polielytenowe lub przeznaczone na mąkę i cukier, także nadają się do zgrzewu.

- Jakie korzyści z punktu widzenia procesów przetwórczych zapewnia nowa gama klejów?

Jean-Baptiste Milleret: Prócz wielu innych mogę wymienić fakt, że są wykonywane z nie pylącego, łatwo płynącego granulatu, co ułatwia automatyczne podawanie kleju. Wielozadaniowe kleje Technomelt Supra Pro umożliwiają również utrzymanie wysokich prędkości linii produkcyjnych bez pozostawiania zanieczyszczeń. Dzięki temu możliwe jest zwiększenie wydajności i jakości procesu – również dlatego, że redukcji ulega liczba cyklów czyszczenia.

Surowce są starannie dobierane z uwzględnieniem szczegółowej certyfikacji pod kątem bezpieczeństwa dla ludzkiego zdrowia. Tak osiągnięta zoptymalizowana receptura ogranicza ilość potencjalnie niebezpiecznych substancji znacznie poniżej wymaganych przez prawo limitów dla przetwórców. Dzięki rozszerzonym raportom Food Contact Statement oraz potrójnej ocenie bezpieczeństwa PLUS, unikalnej diagnozie osiągniętej dzięki dodatkowym jakościowym i ilościowym badaniom zawartości olejów mineralnych, Henkel dostarcza kompletny zestaw technologii, wiedzy oraz produktów, które pozwalają łańcuchowi dostaw w aktywnym tworzeniu bardziej przejrzystych i bezpieczeniejszych rozwiązań dla konsumentów.

Na podstawie informacji Henkel opracował TK

Zdjęcia (Henkel): od góry: 1. dr Monika Tönnießen/ 2. Jean-Baptiste Milleret