Firma DS Smith nawiązała współpracę ze specjalistą w dziedzinie sushi, spółką Eat Happy, w celu opracowania w pełni recyklowalnego, zrównoważonego rozwiązania przeznaczonego na tacki na sushi sprzedawane przez Eat Happy.
Tacka i pokrywka nowego opakowania są wykonane z tektury falistej. Innowacyjne opakowania zostały zaprojektowane w taki sposób, aby były odporne na wodę i tłuszcze oraz chroniły i zabezpieczały znajdujące się w nich sushi. DS Smith opracowała je - przy użyciu innowacyjnego podejścia DS Smith Circular Design Metrics - w szerokiej gamie kształtów i rozmiarów, od przeznaczonych na pojedyncze sztuki po półmiski imprezowe. Przewiduje się, że wymiana tacek pozwoli zaoszczędzić ponad 1250 ton plastiku rocznie.
Korzystając z Circular Design Metrics eksperci DS Smith ds. opakowań oceniają i dostosowują rozwiązanie produktowe pod kątem ośmiu ustalonych kryteriów, w tym możliwości recyklingu, zawartości materiałów odnawialnych i optymalizacji łańcucha dostaw. Wspomniane dane mają na celu zmierzenie przydatności opakowania z punktu widzenia gospodarki o obiegu zamkniętym i umożliwienie projektantom identyfikacji obszarów do poprawy w każdym unikalnym produkcie.
Volker Quaas, dyrektor ds. projektowania i innowacji w DS Smith, który obsługuje obszary Niemiec i Szwajcarii, powiedział: Segment świeżej żywności jest jednym z przyszłych rynków wzrostu, który zawsze stawia przed nami ekscytujące zadania. Największym wyzwaniem jest dla nas fakt, że świeżo przygotowane sushi pozostaje w bezpośrednim kontakcie z opakowaniem podczas procesu chłodzenia. Istotne jest również, aby produkt był dostrzegalny i widoczny przez okienko w tacce, a te starannie wykonane elementy projektu muszą w pełni pasować do materiałów, które działają w ramach gospodarki o obiegu zamkniętym. Rozwiązanie to jest korzystne dla naszych klientów, ponieważ jest w pełni zgodne z obowiązującymi przepisami dotyczącymi unikania plastiku jednorazowego użytku.
DS Smith oferuje bogate portfolio zrównoważonych rozwiązań opakowaniowych do bezpośredniego lub pośredniego kontaktu z żywnością dla szerokiej gamy rodzajów żywności, zarówno świeżej, schłodzonej, mrożonej, tłustej, jak i innych. Nowe rozwiązanie opakowaniowe wpisuje się w strategiczny plan rozwoju DS Smith w zakresie opakowań dla sektora świeżej żywności.
Opracowano na podstawie informacji firmy DS Smith